Ministerul Finanțelor sprijină mediul de afaceri prin patru noi programe de finanțare în domenii prioritare pentru economia românească.
Astfel, Executivul a aprobat miercuri Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Finanțelor prin care este reglementată finanţarea programelor IMM PROD – pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST – pentru finanţarea afacerilor din mediul rural, GARANT CONSTRUCT – pentru sectorul construcţiilor și INNOVATION – pentru invenţii şi inovaţii.
Gestul Guvernului a fost marcat de deputatul social-democrat de Olt Marius Iancu, într-o postare de pagina sa de socializare.
„PSD continuă să sprijine populația și firmele românești, așa cum s-a angajat prin programul de guvernare.
Aproximativ 10 miliarde de lei, adică aproape 4 miliarde de euro, au fost alocate de ministrul PSD al Finanțelor, firmelor românești prin Ordonanța de urgență care s-a aprobat, ieri, în ședința de Guvern. Astfel că noi programe de sprijin sunt lansate – Prima Casă și cele trei fonduri de garantare (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Fondul Român de Contra-garantare și Fondul de Garantare a Creditului Rural), toate acestea susținând programele IMM, scrie, într-o postare pe pagina sa de socializare, parlamentarul de Olt.
PROD pentru industrializarea economiei, RURAL INVEST care finanțează afacerile din mediul rural, GARANT CONSTRUCT, destinat sectorului construcțiilor, iar INNOVATION este conceput pentru a încuraja proiectele inovative bazate pe noile tehnologii.
Vremurile pe care le trăim ne arată că un stat fără industrie, agricultură, fără firme puternice, este vulnerabil și nu poate oferi siguranță cetățenilor săi!
De aceea, atunci când PSD a fost la Guvernare, am luat cele mai bune măsuri pentru susținere firmelor românești, pentru dezvoltarea fiecărui domeniu de activitate pentru că avem nevoie de cât mai multe produse românești pe piață!”, scrie, pe Facebook, Marius Iancu.
Obiectivul programelor este facilitarea accesului la finanţare pentru firmele care se confruntă cu un deficit de lichidităţi necesar realizării proiectelor de investiţii și asigurarea continuităţii activităţii. MF va implementa aceste programe sub formă de scheme de ajutor de stat în baza cărora se vor acorda garanții și granturi, prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN, Fondul Român de Contragarantare SA, respectiv Fondul de Garantare a Creditului Rural SA-IFN.
Ajutorul de stat acoperă maximum 90% din creditele bancare acordate pentru investiţii şi/sau pentru susţinerea activităţii curente, precum și un grant compus din o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, comisioane de administrare și de risc și parțial costul aferent dobânzilor.
„Mai ales în această situație de criză, susținerea companiilor românești este o urgență și sunt necesare măsuri de stimulare a economiei. Aprobarea acestor programe de finanțare este dovada clară că suntem un partener loial al mediului de afaceri, îi sprijinim pentru a-și realiza și dezvolta investițiile în toate localitățile din România“, a precizat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.