Producerea fenomenelor extreme este fara precedent conform datelor înregistrate și va crește odată cu încălzirea globală, conform celui de-al șaselea raport de evaluare IPCC (Intergovernamental Panel on Climate Change).
Se spune că ”schimbarea climatică indusă de oameni deja afectează vremea și extremele climatice în fiecare regiune de-a lungul globului. Dovezi ale schimbărilor observate în ceea ce privește fenomenele extreme, cum sunt valurile de căldură, precipitații intense, secete și ciclonii tropicali și, în particular, atribuirea lor influenței umane, s-au înmulțit” de la al V-lea raport din 2014.
Extremele de căldură au devenit mai frecvente și mai intense de-a lungul majorității regiunilor după anii1950, conform raportului IPCC. Toate regiunile sunt afecate.
În termeni de impact asupra societății, valurile de căldură se produc mai regulat, încep mai devreme și se termină mai târziu. Temperaturi de peste 40 °C și chiar 50 °C devin din ce in ce mai frecvente în multe părți ale lumii, reprezentând o amenințare majoră pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor.
Astfel, două valuri de căldură extreme din 2003 (Europa Vestică) și 2010 (Federația Rusă) au reprezentat 80 % din decesele cauzate de vreme în Eurpa în perioada 1970-2019. Lecțiile învățate în uma valului de căldură din 2003 au fost esențiale pentru introducerea avertisementelor timpurii și a planurilor de acțiune pentru cazurile de vreme severă produse de căldura excesivă, iar aceaste sunt în prezent promovate de Rețeaua globală de informații despre sănătate în caz de căldură. Limitând încălzirea globală la 1,5 °C în loc de 2 °C ar putea rezulta cu aprox. 420 milioane mai puține persoane care să fie expuse frecvent la valuri de căldură extreme, conform raportului IPCC.
Studiile recente (Bușcă și Brâncuș, 2022) au arătat că în perioada mai–septembrie 2001–2020, în Oltenia aproape în fiecare an a fost cel puțin un val de căldură. Maximul s-a produs în anul 2012, cu un număr mediu pe regiune de 6,2 valuri, jumătatea nordică a regiunii fiind aproape la fel influențată de pătrunderile de aer tropical ca și Oltenia Sudică. Însă, în 10 ani din cei 20 de ani analizați, numărul mediu de valuri de căldură este mai mare în OLS, fapt ce evidențiază tendința de creștere a temperaturilor în zonele de câmpie, comparativ cu perioada de referință 1961–2000. Această tendință este mai proeminentă în ultimii ani, 2016–2020 (Fig. sus). Procentual, ultimii 5 ani reprezintă 28%, însă procentul ultimilor 10 ani reprezintă mai mult de jumătate din totalul perioadei analizate (66%). Rezultă astfel că, sud-vestul României se încadrează în tendința evidentă de încălzire observată în ultimul deceniu, atât la nivel național cât și la nivel European (Fig. jos).
Schimbările climatice se produc și prin intermediul ciclului apei – o atmosferă mai caldă reține mai multă umiditate. Drept urmare, frecvența și intensitatea evenimentelor cu precipitații abundente sau foarte mari a crescut începând cu anii 1950, iar această creștere se estimează că va continua. Conform raportului IPCC se estimează că evenimentele cu precipitații zilnice extreme vor crește cu aprox. 7% pentru fiecare 1 °C al încălzirii globale. Sunt nenumărate exemplele în care cantitățile de precipitații specifice unei luni sau mai multor luni s-au produs în câteva ore sau zile, producând inundații devastatoare și mortale – așa cum s-a văzut în Africa, Asia, Europa, America în ultimii ani.
Astfel de fenomene (de exemplu, precipitații abundente, vijelii puternice, grindină de dimensiunii medii sau mari, descărcări electrice puternice)sunt mult mai frecvente în sezonul cald, asociate instabilității atmosferice accentuate.Pentru regiunea noastră, un exemplu recent este cel din 7–8 iulie 2019 când un sistem covectiv mezoscalar a afectat jumătatea sud-vestică a Olteniei, înregistrându-se descărcări electrice puternice și rafale de vânt foarte mari, de până la 31 m/s la Dr. Tr. Severin. Pentru acest episod de vreme severă au fost emise trei Avertizări de tip nowcasting COD ROȘU, valabile pentru județele Mehedinți, Dolj și Olt.
Numărul de descărcări electrice în intervalul orar13 – 21 UTC, 07.07.2019.
În același timp, creșterea încălzirii globale conduce la creșterea ariilor afectate de secetele tot mai frecvente și mai severe, un dezastru notoriu și cu debut lent.
Proporția ciclonilor intenși este de așteptat să crească la nivel global odată cu încălzirea globală, crescând astfel vulnerabilitatea populației din zonele costiere și nu numai.
Valurile de căldură și secetele concomitente vor deveni probabil mai frecvente, crescând și riscul asociat al incendiilor de vegetație.