Zi importantă pentru credincioși azi, 11 mai. Ce sfinți sunt pomeniți în calendar/ Detalii despre vieților lor

Miercuri, 11 mai, sunt prăznuiți Sf. Sfințit Mucenic Mochie, Sf. Ierarh Metodie şi Sf. Cuvios Chiril, luminătorii slavilor.

răind pe vremea împăratului păgân Dioclețian, Sfântul Mochie era preot în partea Macedoniei. Și stând în mijlocul poporului, propovăduia în toate zilele spre trezirea închinătorilor la idoli din amăgirea lor. Venind antipatul Laodichie în cetate și aflând că Mochie îi întoarce pe păgâni la dreapta credință, s-a mâniat și a poruncit să fie adus la judecată. Și a fost spânzurat Cuviosul, fiindu-i trupul strujit până la oase și fiind muncit până când nici chinuitorii nu mai aveau putere.

Fiind dus apoi la capiștea idolească, s-a rugat Domnului și a strigat cu putere, încât s-a cutremurat pământul și s-a prăbușit idolul. Ca pedeapsă, Sfântul Mochie a fost aruncat în cuptorul cu foc, unde stătea nevătămat și cânta cântare de slavă Domnului, împreună cu trei îngeri. Și întinzându-se flacăra, atât antipatul, cât și cei zece ostași ai său au pierit arși.

Venind alt antipat, Sfântul Mochie a fost întins pe roți, ca să fie învârtit și să moară, dar roțile s-au sfărâmat. În cele din urmă, Cuviosul a fost dus în Bizanț, loc în care i s-a tăiat capul.

Fiind ridicată o biserică în numele lui pentru a adăposti cinstitele sale moaște, în ziua pomenirii lui a fost înnoită cetatea, primind numele de Constantinopol.

Două lumânări orientale în Occident

Născuţi şi crescuți în Tesalonicul bizantin al secolului al IX-lea, Sfinţii Chiril şi Metodie sunt consideraţi până astăzi părinţii unei culturi care a schimbat istoria lumii. Trăitori într-o zonă bilingvă, cu vorbitori de proto-slavonă și greacă, cei doi frați au beneficiat de o educație aleasă. De la Tesalonic la Constantinopol, ei şi-au continuat educaţia la cea mai prestigioasă instituţie a Orientului – Universitatea întemeiată de împăratul Teodosie cel Mare şi reorganizată de către dinastia macedoneană.

Buni cunoscători ai teologiei, dar şi a limbilor de circulaţie de la acea vreme, tinerii au făcut parte din mai multe delegaţii misionare întreprinse în Orientul Mijlociu. Deşi au avut o activitate impresionantă la Constantinopol, istoria i-a reţinut în legătură cu slujirea lor în Occidentul Europei.

În anul 862, diplomaţii şi teologii bizantini Chiril şi Metodie au fost invitați de către prințul Rastislav al Moraviei Mari să propovăduiască creștinismul pe meleagurile din inima Europei.  Deşi au acceptat cu gândul că va fi o misiune la fel ca şi celelalte, călătoria în Occident a însemnat drumul vieţii lor.

Ajunşi în mijlocul unui popor vorbitor al dialectelor slavone şi împărțit între cultura germanică şi răsăritul ortodox, cei doi misionari s-au văzut nevoiţi a căuta un mijloc de comunicare, dar şi de unitate a poporului slav. Această muncă nu a fost uşoară, dar aşa s-a născut alfabetul chirilic, denumit după numele Sfântului Chiril. Preoţii franci din Moravia s-au opus cu înverşunare folosirii limbii slave. În speranţa că vor primi sprijinul episcopal în ceea ce priveşte folosirea alfabetului nou creat, cei doi fraţi au plecat la Roma.

Aici, papa Adrian al II-lea le-a acordat permisiunea de a folosi limba slavă şi noul alfabet. La câteva luni după aceea, în timp ce erau încă la Roma, Chiril s-a îmbolnăvit grav. În mai puţin de două luni, la doar 42 de ani, a murit.

Sfântul Metodie s-a întors în Moravia, fiind numit arhiepiscop al noii eparhii. Însă liniştea a întârziat să apară. După multe arestări şi condamnări, cu sănătatea șubrezită în urma îndelungatei lupte cu oponenții săi, Metodie a murit în ziua de 6 aprilie 885.

Un insucces aparent, am putea spune, privind din afara istoriei. Însă astăzi, 435 de milioane de oameni vorbesc limbi de origine slavă  şi au acces la o traducere a Bibliei, folosindu-se de alfabetul chirilic.

Alfabetul chirilic – element de unitate creştin ortodoxă

Frații Chiril și Metodie sunt cunoscuți mai ales pentru dezvoltarea alfabetului glagolitic, care a fost folosit ca să ducă literatura și cultura creștină printre slavi, în propria lor limbă. Cu unele adăugiri ale ucenicilor, acesta este folosit în prezent de majoritatea popoarelor slave.

Sursa: doxologia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here