Muzeul Județean Olt, 70 de ani de la înființare. Evenimente maraton pe durata mai multor zile/ VIDEO+FOTO

Muzeul Județean Olt marchează, începând de vineri, 70 de ani de existență, iar conducerea și colectivul instituției, alături de diverși colaboratori, va organiza, pe durata mai multor zile, un șir de evenimente.

Seria manifestărilor a fost demarată, vineri, în sala de festivități a muzeului, unde invitații speciali, în frunte cu directorul Muzeului Țăranului Român din București, Virgil Ștefan Nițulescu, au ținut scurte discursuri despre importanța și rolul vieții muzeale în cultură și despre activitatea Muzeului Județean Olt.

Printre invitații managerului George Smarandache s-au mai numărat Ionuț Ivan, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, subprefectul Cosmin Floreanu, viceprimarul Alexandru Berechet, directorul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu”, Florian Dumitrescu, reprezentanți ai unor importante muzee din țară etc.

„Astăzi muzeele sunt nișe instituții fundamentale pentru cultură, pentru că ele sunt nu doar ale identității naționale și locale, ci reprezintă și niște instrumente de educație de care nu ne putem dispensa.

Societatea română, și nu doar ea, în general societatea contemporană are nevoie de instituțiile muzeale.

Ceea ce s-a întâmplat în România, însă, procesul de apariție a acestor muzee nu a fost similar cu ceea ce s-a întâmplat în alte țări. Din păcate, administrațiile publice, până la acapararea puterii de către Partidul Comunist, nu au fost foarte interesate să înființeze muzee. Muzeele din România au fost înființate de cele mai multe ori din inițiativă privată. 

Este foarte adevărat că, după 1948, muzeele au fost înființate de autoritățile publice, sigur, în primul rînd din motive propagandistice. Ceea ce este însă important și absolut remarcabil este faptul că aceste muzee au început să își depășească condiția lor inițială și să devină instituții aflate în slujba societății. 

Acesta este și cazul Muzeului Județean Olt, o instituție care deși a împlinit astăzi 70 de ani, este, din punctul meu de vedere, foarte tânăr și, mai ales, este o instituție foarte dinamică.

Sigur că întotdeauna este loc pentru multe alte lucruri de făcut și eu sunt convins că acest colectiv, puțin numeros, din câte știu eu, un personal insuficient, într-un spațiu nu foarte mare. Cu siguranță, acest muzeu are nevoie de spații mai mari, mai numeroase și care să înlesnească nu doar activitatea expozițională, ci și pe cea de cercetare, cea de conservare-restaurare, spații pentru depozitare și așa mai departe. Eu cred că de Muzeul Județean Olt o să aflăm lucruri foarte bune. Le mulțumesc astăzi tuturor colegilor mei care au făcut în ultimele două decenii mai ales eforturi remarcabile pentru ca această instituție să devină una nu doar de interes local, ci și de interes național. Pentru că este o asemenea instituție, dacă e să avem în vedere expozițiile temporare care s-au organizat aici în ultimii ani, de exemplu.

Aș vrea să îi rog pe conducătorii județului să aibă în vedere această instituție, să o doteze cu tot ceea ce are nevoie, pentru îi asigur că se pot mândri ea. Este o instituție care, fără îndoială, constituie una dintre instituțiile identitare ale județului”, a spus directorul Muzeului Țăranului Român.

Acesta a primit asigurări din partea vicepreședintelui CJ Ionuț Ivan că instituția pe care o reprezintă a sprijinit și continuă să sprijine principala instituție muzeală a județului.

Prin efortul celor care l-au înființat și prin truda celor care au lucrat și celor care lucrează azi în cadrul Muzeului Județean Olt acesta este astăzi o instituție importantă și reprezentativă a sistemul muzeal, a spus subprefectul Cosmin Floreanu.

Vizibil emoționat, managerul muzeului, George Smarandache, le-a mulțumit tuturor colegilor pentru efortul profesional depus în cadrul instituției de-a lungul anilor, dar și pentru munca la pregătirea evenimentelor care vor fi derulate în aceste zile. El a găsit cuvinte frumoase de mulțumire și pentru colaboratorii muzeului, instituții partenere, precum unitățile de învățământ cu care Muzeul Județean Olt derulează diverse proiecte.

Tot vineri a fost vizionat turul virtual al muzeului și inaugurat un panou publicitar amplasat în fața muzeului și pe care vor rula informații despre instituția muzeală și despre evenimentele pe care aceasta le va găzdui.

De asemenea, invitații s-au putut bucura de un miniconcert de muzică clasică susținut de soprana Arlinda Morava, atașat cultural al Republicii Albania la București, acompaniată Adriana Alexandru la pian, apoi au vizitat o expoziție de mobilă veche, organizată în parteneriat cu Muzeul Național „Astra” Sibiu.

Iată programul pentru zilele următoare:

Sâmbătă, 14 Mai 2022, ora 11.00

Lansarea cărții ROMVLA. SERIA RAPOARTE ARHEOLOGICE. II. RAPORT PRIVIND CERCETĂRILE ARHEOLOGICE DIN ANUL 2013 (Ediție bilingvă română – engleză), Editura Casa Cărții de știință, 2022.
Prezintă: Prof. dr. Eugen Nicolae – Directorul Institutului de Arheologie ”Vasile Pârvan” București al Academiei Române
Prof. univ. dr. Petre Gherghe – Universitatea din Craiova
Conf. univ. dr. Mircea Negru, Universitatea Spiru Haret din București, Universitatea din Bucuresti – membru asociat CICSA, Lector. univ. dr. asociat al Universității din Craiova, coordonatorul volumului, responsabilul șantierului arheologic Reșca-Romula (2003-prezent);
Lansarea Catalogului Expoziţiei ROMVLA. Rezultatele cercetărilor arheologice din perioada 2013-2018 (Ediție bilingvă română – engleză), Editura Casa Cărții de Știință, 2022.
Prezintă: Conf. univ. dr. Mircea Negru, cercetător științific I dr. Cristian Schuster (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” București al Academiei Române), Arheolog IA dr. Florin Ciulavu (Muzeul Județean Olt), Arheolog I dr. Mihaela Bleoancă (Muzeul Județean Olt)
Vernisajul Expoziției ROMVLA. Rezultatele cercetărilor arheologice din perioada 2013-2018, realizată în parteneriat cu Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” București al Academiei Române

Prezintă: Arheolog IA dr. Florin Ciulavu (Muzeul Județean Olt), Arheolog I dr. Mihaela Bleoancă (Muzeul Județean Olt)

Luni 16 mai 2022, ora 11,00 și marți 17 mai 2022, ora 11,00

1. Ateliere de restaurare și pictură pe sticlă – elevi de la Colegiul ”Nicolae Titulescu” – prof. Adriana Vâlcea (parteneriat), în incinta Muzeului Județean Olt.
Alături de elevi vor participa specialiști ai instituției-gazdă și invitați (parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Olt, Colegiul Național ”Nicolae Titulescu”)

2. Vizite la muzeu și la Galeria de artă ”Artis”- organizare pe secții.

Miercuri 18 mai 2022, ora 11,00 – 18,00 – Ziua Internațională a Muzeelor

1. Tema națională: ”Viitorul muzeelor: recuperați și reimaginați” – eveniment organizat la Secția de Etnografie de la Chilia, Făgețelu, Colecția „Nicolae M. Nica”. Vor fi momente dedicate eforturilor meșterului popular Nicolae Nica în păstrarea și promovarea bunurilor culturale specifice zonei, amenajării secției muzeale, etalării și promovării patrimoniului cultural existent în colecție.
2. Expoziția de artă plastică realizată de artistul plastic Cătălin Popa la Galeria de Artă ”Artis” din Slatina;
3. Ateliere de desen și pictură, realizate în incinta muzeului și în parcul din fața muzeului. Vor participa, alături de public, elevi de la colegiile ”Radu Greceanu” și ”Nicolae Titulescu”.
4. Vizite la muzeu și la Galeria de artă ”Artis”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here