CAO, explicații cu privire la avaria care a lăsat Slatina fără apă circa 10 ore. De ce a durat atât de mult intervenția

Compania de Apă Olt vine cu mai multe precizări privind avaria de pe rețeaua publică de distribuție a apei, de pe strada Mânăstirii, în zona Palatului de Justiție din Slatina, care a lăsat, ieri, partea de sus a orașului fără apă la robinet.

Prin comunicatul transmis, CAO răspunde întrebărilor adresate de cetățenii care ieri nu au putut beneficia de alimentarea cu apă.

Redăm textul primit:

  1. Ce s-a întâmplat?

O conductă de oțel, cu diametrul de 500 mm, aflată la o adâncime de 6 metri, s-a fisurat, iar apa care a curs a format o cavernă sub strada Mânăstirii, în zona Palatului de Justiție, din municipiul Slatina.

Prin intermediul sistemului G.I.S.- S.C.A.D.A, s-au primit alerte de scădere a presiunii apei, în zona străzii Mănăstirii, între fântâna arteziene (sensul giratoriu) și Palatul de Justiție, iar personalul de specialitate din cadrul Companiei de Apă Olt a constatat că este vorba de o avarie pe conducta de distribuție apă.

Intervenția a fost îngreunată pentru că această conductă era la mare adâncime, dar și din cauza lucrărilor de sistematizare a zonei care s-au realizat în ultimii 25 de ani, lucrări care au necesitat umplerea terenului cu agregate naturale, deoarece cota terenului de aici era mult sub cota terenurilor din zonele AI Cuza și Arcului.

  1. Cum s-a intervenit?

În momentul în care echipa de intervenție a Companiei de Apă Olt a început săpăturile pentru a ajunge la conductă, s-a constatat că materialele de umplere a terenului au fost luate de cantitatea mare de apă din subteran și că acolo se formase o cavernă, unde au căzut și resturile de asfalt și beton rezultate în urma săpăturilor.

Pentru evacuarea apei și a resturilor de asfalt și de beton s-au folosit 4 motopompe mari, autospeciala de intervenții și 2 buldoexcavatoare. Toate aceste lucrări neprevăzute au mărit timpul de intervenție.

Personalul de specialitate din cadrul Companiei de Apă Olt a încercat să evite oprirea furnizării apei în partea de sus a municipiului Slatina și s-a luat decizia scăderii progresive a presiunii apei distribuite.

Întrucât debitul de apă din caverna formată pe strada Mânăstirii, zona Palatului de Justiție, a fost foarte mare și conducta de canalizare în care a fost pompată apa evacuată nu a mai putut prelua, în jurul orei 15.00, s-a decis sistarea furnizării apei, în partea de sus a municipiului Slatina.

  1. De ce a durat atât de mult intervenția?

Pentru golirea conductei avariate aflată mult mai jos decât rețeaua de alimentare cu apă a municipiului, din cauza cotei terenului, a fost nevoie de câteva ore și de aceea sistarea serviciului de alimentare cu apă s-a prelungit, mult peste ora anunțată inițial.

După ce s-a ajuns la conducta avariată, s-a intervenit prin montarea unui colier de inox, lucrare, care în mod normal se finalizează rapid, dar pentru că acum s-a lucrat la o adâncime de 6 metri, prin montarea panourilor de sprijinire a malurilor, intervenția a durat alte câteva ore.

În jurul orei 1.00, s-a început încărcarea rețelei publice de distribuție apă din partea de sus a municipiului Slatina și s-a reluat treptat alimentarea cu apă.

În unele zone, au apărut modificări ale turbidității apei, cauzate de depunerile de oxid de fier de pe conductele din oțel, depuneri care apar în urma procesului de clorinare.

Facem precizarea că personalul de intervenție al Companiei de Apă Olt a lucrat aproximativ 14 ore pentru remedierea acestei avarii,  pe tot parcursul intervenției prioritară fiind finalizarea rapidă a lucrării și reluarea serviciului de alimentare cu apă, în partea de sus a municipiului Slatina.

Ținând cont de adâncimea la care s-a intervenit și de condițiile de umiditate, personalul specializat de intervenție a asigurat efectuarea reparațiilor, prin rotație, la un interval de 10-15 minute. Funcționarea optimă a echipamentelor și utilajelor de intervenție a necesitat un număr mai mare de angajați prezenți în zonă, pe toată perioada intervenției.

  1. Cum se poate preveni o asemenea avarie?

Conducta de alimentare cu apă din zona menționată va fi înlocuită, ea făcând parte din lista retețelor de distribuție apă prevăzute pentru reabilitare, în cadrul proiectului cu finanțare europeană nerambursabilă  ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt în perioada 2014-2020”, proiect aflat în implementare în municipiul Slatina. Investiția din această zonă cuprinde și montarea unei vane pentru a putea fi evitate, pe viitor, astfel de situații.

Intervenția pentru remedierea avariei de pe rețeaua publică de distribuție cu apă de pe strada Mânăstirii, zona Palatului de Justiție a fost una dificilă și complexă, accesul la conducta de apă fiind îngreunat de cota terenului din zonă și adâncimea la care se află conducta.

Le mulțumim tuturor celor care au înțeles această situație, mulțumim mass-media locale care au preluat mesajele postate pe pagina oficială de Facebook a Companiei de Apă Olt și pe site-ul www.caolt.ro, pe tot parcursul intervenției.

Ne cerem scuze tuturor pentru disconfortul cauzat de această situație neprevăzută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here