COD ROȘU de caniculă, azi și mâine, în România. Care este situația în județul Olt

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o avertizare Cod Roșu de caniculă pentru șase județe din nordul și vestul țării, unde vor fi temperaturi extreme de până la 39 de grade Celsius. Pentru alte 10 județe a fost emis Cod Portocaliu de caniculă, iar în restul țării este valabil Cod Galben de temperaturi ridicate.

Județul Olt rămâne sub Cod Galben de caniculă. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade, iar disconfortul termic se menține ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) depășind pragul critic de 80 de unități.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat ”Planul de măsuri pentru perioada sezonului estival 2022”.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, au fost operaționalizate 14 puncte de acordare prim-ajutor și/ sau distribuire a apei potabile. Lista poate fi consultată AICI.

Mai jos, avertizările meteorologice emise azi de ANM:

COD GALBEN


Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură și disconfort termic ridicat
Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat valul de căldură se va menține în toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat în zonele de câmpie și de podiș, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade, iar cele minime între 17 și 20 de grade.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie
Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic accentuat
Zone afectate: local Banat, Transilvania și Moldova

În zilele de joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), local în zonele joase din Banat, Transilvania și Moldova valul de căldură va fi persistent, iar temperaturile (diurne și nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. După-amiaza se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar noaptea nu vor coborî în general sub 18…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Notă: temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor înregistra pe arii restrânse și în restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborâte decât valorile extreme.

COD ROȘU

Fenomene vizate: temperaturi extreme și disconfort termic deosebit de accentuat
Interval de valabilitate: 30 iunie și 1 iulie
Zone afectate: județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud

Joi (30 iunie) și vineri (01 iulie), în zonele joase din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud se vor înregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge și depăși recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa în jurul valorilor de 38…39 de grade în județele Arad, Bihor și Satu Mare, iar în Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud vor fi 36…37 de grade. Pe parcursul nopților temperaturile se vor menține ridicate și doar în orele dimineților se vor înregistra valori în general de 20…24 de grade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here