O fată în vârstă de 16 ani și-a dat în judecată părinții deoarece se opuneau relației sale cu un tânăr de etnie romă

Adolescenta de 16 ani și-a dat în judecată părinții după ce aceștia s-au opus relației sale cu un tânăr de etnie romă, din județul Harghita. Ea le-a cerut judecătorilor recunoașterea capacității depline de exerciţiu și scoaterea sa de sub tutela părinților.

Procesul a fost deschis de fată în baza articolului din Codul Civil conform căruia „pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu”.

A mințit în instanță

Tânăra a explicat că „îi este interzis să părăsească domiciliul, iar când părinţii nu se află acasă, se închide în casă, fără să aibă chei suplimentare şi fără să aibă şanse să scape, dacă se întâmplă orice”.

În cadrul aceleiași cereri de chemare în judecată, ea mai adăugat că deși a terminat clasa a VIII-a şi ar vrea să continue studiile liceale, părinţii se opun acestui lucru.

Părinții au respins acuzațiile fiicei lor susținând că „nu reflectă realitatea, în spatele petiţiei sale fiind un alt motiv”. Ei au explicat că „au asigurat copiilor lor un climat optim în familie, nu i-au agresat fizic/psihic, așa cum susţine reclamanta, au acordat acestora, fără excepţie, afecţiune și iubire părintească, sprijinind procesul lor educaţional, fără excepţii” și au adăugat că motivul pentru care adolescenta i-a dat în judecată a fost că „s-a cunoscut cu un băiat de etnia rromă”, în vârstă de 22 de ani, potrivit adevărul.ro.

În cele din urmă judecătorul a considerat că solicitarea adolescentei nu ar apăra interesul superior al copilului și că reclamanta are nevoie de ,,îndrumarea şi sfaturile părinţilor, chiar dacă nu este de acord cu opiniile părinţilor”.

„Aceste exigenţe impuse de părinţi sunt rezonabile şi se încadrează în ansamblul drepturilor şi îndatoririlor ce compun autoritatea părintească”, a fost decizia finală a Judecătoriei Miercurea Ciuc, conform aceleiași surse.

Sursa: b1tv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here