Controversatul afacerist caracalean Remus Rădoi, condamnat la închisoare cu executare pentru evaziune fiscală

Controversatul om de afaceri caracalean Remus Rădoi, zis Codiță, a fost condamnat, ieri, de Tribunalul Olt, la 2 ani și 9 luni de închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru evaziune fiscală. Aceeași pedeapsă a primit-o și Ionuț Târnă, care a administrat una dintre afacerile lui Rădoi, pentru complicitate la evaziune fiscală.

Remus Rădoi a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, comisă în formă continuată (50 de acte materiale) și la șase luni de închisoare pentru „folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, comisă în formă continuată (3 acte materiale)”.

După contopirea pedepselor, inculpatul a rămas să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 3 luni. „În total va executa pedeapsa de 2 ani şi 9 luni închisoare, pedeapsă care va fi executată în regim de detenţie”, se arată în sentință.

Aceeași pedeapsă a primit-o și Ionuț Târnă, care a administrat una dintre afacerile lui Rădoi, pentru complicitate la cele două infracțiuni.

Totodată, firma lui Remus Rădoi, S.C. Safety Security S.R.L., aflată în procedură de lichidare judiciară, a fost condamnată la o amendă penală de 19.000 de lei.

Sentința Tribunalului Olt nu este însă definitivă, inculpații având drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

_______

În acest dosar, Remus Rădoi și Ionuț Tîrnă au fost reținuți, în 2020, în urma unor percheziții efectuate, sub supravegherea unui procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, de polițiști din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova,

Remus Rădoi și Ionuț Tîrnă au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și folosirea cu rea credință a creditului unei societăți pentru a favoriza o altă societate. Este vorba de firma de pază Safety Security SRL, controlată de Rădoi și administrată de Ionuț Tîrnă.

„În fapt, cei în cauză, în calitate de administratori ai unei societăți comerciale specializată în activități de pază și protecție (Safety Security SRL – n.r.), în perioada ianuarie 2016 – august 2019, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, ar fi asigurat declararea și înregistrarea în evidența contabilă de achiziții nereale, de la mai multe societăți furnizoare, în baza cărora a fost dedus nelegal TVA, sustrăgându-se astfel de la plata obligațiilor fiscale în sumă de 245.937 de lei.

De asemenea, în perioada 2018 – 2019, cei în cauză ar fi folosit resursele financiare ale societății într-un scop contrar intereselor acesteia, respectiv în scopul de a favoriza o altă societate, administrată de cei doi, producând astfel un prejudiciu de 459.735 de lei”, arătau, în 2020, anchetatorii.

Dosarul a ajuns în instanță anul trecut, iar Tribunalul Olt a decis, în luna mai 2021, că sesizarea instanței de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova este legală, așa încât procesul poate începe. Procesul a început în 5 octombrie 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here