Greva din Educație continuă joi, pentru a patra zi consecutiv. Sindicaliştii se gândesc dacă acceptă oferta cardurilor de 2.500 de lei

E a patra zi de grevă generală, iar profesorii continuă să iasă în stradă după ce reprezentanții sindicatelor din educație și cei din Guvern nu au reușit să ajungă la înțelegere.

Circa 15.000 de angajați din sistemul de învățământ vor protesta joi, 25 mai, la un miting de amploare în Piaţa Victoriei, notează antena3.ro.

Pentru a găsi soluții la criza fără precedent din sistemul de învățământ, patru miniștri s-au întâlnit miercuri cu reprezentanții profesorilor. Se pare că la această întâlnire premierul Nicolae-Ionel Ciucă nu a fost prezent, dar a făcut anumite oferte sindicaliștilor.

Dascălii nu vor primi o mărire de salariu, însă li s-au promis carduri de 2.500 de lei, bani care vor fi distribuiți în două tranșe, în lunile iunie şi octombrie.

La finalul negocierilor sindicaliștii au susținut miercuri seara că oferta făcută de Executiv va ajunge în cursul nopții la toți sindicaliștii din România, care vor spune dacă o acceptă sau nu.

„Noi deja am primit semnale de la colegi din țară, informația circulă, mesajele sunt clare: greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toți membrii să fie consultați, mâine până la ora 12:00 vom comunica Guvernului care e poziția noastră”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Guvernul a oferit carduri în valoare de 2.500 de lei

„Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea Educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru octombrie”, a spus Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului.

De asemenea, acesta a mai specificat că vor fi acordate sume de 500 de lei, atât în iunie, cât și în octombrie, și personalului nedidactic.

„În cea mai mare măsură sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta o cotă forfetară de 30% poate să fie acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinație”, a mai spus Marian Neacșu.

Sursa: b1tv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here