5 echipamente auto care sunt obligatorii când mergem iarna cu mașina pe drumuri publice. Amenzile sunt destul de mari

Legislația prevede o serie de echipamente pe care conducătorii auto au obligația de a le avea în mașină atunci când se deplasează, iar cei care nu respectă regulile riscă să fie amendați, potrivit Promotor.ro.

Sunt prevăzute amenzi destul de mari pentru cei care nu respectă obligația de a avea în mașină o serie de echipamente obligatorii, echipamente menite să îi ajute în diverse situații dificile.

5 echipamente auto obligatorii

Șoferii sunt obligați de lege să aibă în mașină trusă medicală, stingător de foc, două triunghiuri reflectorizante și, în cazul autovehiculelor de peste 3,5 tone, o vestă reflectorizantă.

Este important de știut că trusa medicală și stingătorul de foc trebuie să fie omologate.

Cele două triunghiuri reflectorizante sunt necesare pentru eventualitatea în care rămânem cu mașina în pană. Ele trebuie puse în fața și în spatele autoturismului, la o distanță de cel puțin 50 de metri.

Echipamentele menționate trebuie să fie în mașină atunci când circulăm pe drumuri publice, indiferent dacă e vară sau iarnă.

Dacă polițiștii constată că ne deplasăm fără să avem în mașină trusă sanitară, stingător sau triunghiuri, riscăm 4-5 puncte de amendă. Sancțiunea se aplică și dacă avem echipamentele, dar acestea sunt expirate.

Punctul de amendă reprezintă 5% din salariul minim brut în 2024. Altfel spus, șoferii care încalcă aceste prevederi riscă amenzi cuprinse între 660 și 825 de lei.

Ce este recomandat să mai avem în mașină

Există și o serie de dotări recomandate, care nu sunt obligatorii, dar care ne pot fi de folos în eventualitatea unei situații dificile.

Potrivit Promotor.ro, este vorba despre:

  • roată de rezervă, cric și cheie de deșurubat roata
  • cablu de tractare
  • cablu de încărcare a bateriei
  • set de chei și șurubelnițe
  • bandă adezivă și sfoară
  • becuri pentru far, stop și semnalizator
  • ulei de motor, lichid de spălat parbrizul, antigel, lichid de frână
  • Apă, șervețele, cârpe uscate, mănuși

Cele mai multe dintre echipamentele menționate au dimensiuni mici și în cap în interiorul roții de rezervă. Ele sunt utile, de exemplu, în cazul în care ni se arde un bec sau facem pană pe un drum greu accesibil.

Sursa: b1tv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here