Principele Nicolae al României vine la Slatina, la invitația Clubului local al Rotary

Alteța Sa Regală, Principele Nicolae al României, nepotul Majestății Sale Regele Mihai I, se va afla, timp de două zile, în Slatina pentru a implementa, alături de membrii Rotary Club Slatina, proiectul intitulat „Istoria regalității în școli”, în cadrul unui acord de parteneriat educațional cu Inspectoratul Școlar Județean Olt.

Pentru acest proiect au fost ales colegiile naționale „Ion Minulescu” și „Radu Greceanu”.

„La activitățile desfășurate în această perioadă vor participa reprezentanți ai Rotary Club Slatina, ai Asociației Principele Nicolae, ai unor instituții publice, elevi și profesori pasionați de istorie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Rotary Slatina.

Copiii vor avea parte de un dialog constructiv, antrenant, în care vor afla lucruri interesante despre istoria regalității, dar și despre faptele de vitejie ale celor care au format România de astăzi.

Proiectul va avea trei etape, după cum urmează:

  1. Întâlnire cu Alteța Sa Regală Principele Nicolae I al României

– Colegiul Național „Ion Minulescu” – 01.02.2024, ora 10:00

– Colegiul Național „Radu Greceanu” – 02.02.2024, ora 10:00

  1. Proiecție documentar istoric „Maria, Inima României” – 01.02.2024, ora 16:00, Centrul Cultural „Eugen Ionescu”. Vizionarea filmului documentar istoric se va face pe bază de invitație, cu titlu gratuit. Cei interesați de vizionarea filmului documentar, își pot procura invitațiile de la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, în limita locurilor disponibile.
  2. Oferirea documentarului istoric „Maria, Inima României”, cu titlu gratuit, tuturor unităților de învățământ din jud. Olt cu scopul vizualizării acestuia în cadrul orelor de dirigenție/istorie, acest demers rămânând la latitudinea cadrelor didactice din unitățile de învățământ respective, fără titlu de obligativitate.

Filmul documentar istoric „Maria, Inima României” prezintă publicului povestea extraordinară a rolului politic și a interesantei vieți private a Reginei Maria a României.

„Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Ferdinand Prințul Moștenitor al României în 1893. Vom vedea cum a condus țara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferința de Pace de la Paris din 1919 unde o vedem pledând pentru cauza României în fața Președintelui SUA Woodrow Wilson și a Primului Ministru Britanic Lloyd George. Filmul nu ocolește aspectele mai puțin strălucitoare ale vieții Reginei Maria. Iar când comuniștii au ajuns la putere, au șters-o din istorie pe Regina Maria”, se mai arată în comunicatul Rotary Slatina.

“Cine poate rezista astăzi în România unei femei curajoase și frumoase care a dublat dimensiunea națiunii sale adoptive? Aceasta a fost Regina Maria, în urmă cu un secol”, a declarat John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului.

Echipa filmului este următoarea: Trevor Poots – regie/scenariu, John Florescu – producător executiv, Viorel Chesaru – producător senior, Dan Drăghicescu – producător asociat, Mircea Lăcătuș – editor, Matthew Vaughan & Marius Ivașcu – operatori, Hasan Nasser – muzică, Chainsaw Film Productions.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here