Premierul României, despre taxa pe boală de 10%: „Concediile medicale sunt un venit”

După ce premierul României, Marcel Ciolacu, s-a plâns că există foarte multe concedii medicale înregistrate în țara noastră, s-a decis ca aceste pauze să fie impozitate cu 10% în plus, dat fiind faptul că unii români încasau mai mulți bani de la stat stând acasă decât dacă ar fi mers la serviciu.

Marcel Ciolacu a vorbit despre taxa pe boală, adică impozitarea concediilor medicale, în contextul numărului foarte mare de astfel de pauze de la muncă plătite chiar mai mult decât salariul de bază.

Marcel Ciolacu, despre taxa pe boală de 10%

Scandalul impozitării concediilor medicale continuă! Marcel Ciolacu susține că măsura este una bună, având în vedere că și „concediile medicale sunt un venit”, adică trebuie dată o parte din el la stat. Premierul a vorbit și cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, despre această măsură, urmând ca impozitarea să fie ăusă în practică. În cazul gravidelor și a pacienților oncologici, taxarea cu 10%  nu se va aplica.

„În primul rând, eu, Guvernul, pot să vin cu ceva pentru că e un act normativ care a intrat în Parlament. Aș încălca o decizie a CCR. Colegii de la Parlament vor lua o decizie. Nu înțeleg care e supraimpozitarea. De 10%? Nu. Și eu și dumneavoastră plătim 10% la CASS. Concediile medicale sunt un venit. Ce v-am spus foarte clar e că pentru cei cu boli cronice, pentru cei cu cancer, pentru tinerele mame sunt total de acord. O să vorbesc cu domnul Simonis și o să facem foarte rapid”, a declarat Marcel Ciolacu astăzi, la ieșirea din sediul PSD.

Taxa pe boală este tradusă astfel: angajații din România care se îmbolnăvesc și au nevoie de concediu medical vor primi sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale/recuperare. De la 1 ianuarie, guvernul a introdus o nouă taxă, de 10% din salariu brut.

Indemnizațiile pentru concediile medicale erau taxate până la finalul anului trecut cu 25% pentru contribuțiile la asigurările sociale (CAS) și cu 10% impozit pe venit. De la 1 ianuarie 2024, la acestea se adaugă alți 10% – contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.