O schimbare semnificativă se conturează în legislația privind achitarea rovinietei, odată cu depunerea de către deputați a unui nou proiect de lege, ce aduce modificări importante în modul în care șoferii pot plăti taxa de drum.
În Parlamentul României a fost depus recent un nou proiect de lege care urmează să aducă modificări importante privind plata rovinietei. Această inițiativa vine la scurt timp după ce noile taxe de drum au fost implementate și a fost concepută cu scopul de a simplifică procedura de achitare a rovinietei pentru șoferi. Conform propunerii legislative, rovinieta ar putea fi plătită chiar și după ce șoferii au circulat pe drumurile publice, oferindu-le acestora o mai mare flexibilitate în privința achitării taxei de drum.
Parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege au subliniat că această modificare ar putea fi benefică atât pentru conducătorii auto, cât și pentru industria transporturilor, permițându-le acestora să achite rovinieta în funcție de propriile nevoi și program. Cu toate acestea, proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii în Parlament, unde va trebui să primească susținerea majorității pentru a fi adoptat.
Concret, inițiatorii legii consideră că achitarea taxei de drum ar trebui să fie posibilă în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale.
„Achitarea şi emiterea rovinietei pot fi realizate cu cel mult 30 de zile înainte şi nu mai târziu de 24 de ore de data de început a valabilităţii acesteia”, prevede actul normativ.
Propunerea legislativă modifică în acest sens Legea 226/2023 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reţeaua de drumuri naţionale din România.
Practic, inițiatorii propun eliminarea din textul articolului 5, alineat 2), a prevederii potrivit căreia rovinieta se achită anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale din România.
Ce pățesc șoferii care nu achită taxa de drum în 24 de ore
Iniţiatorii arată că, în prezent, legea prevede că plata rovinietei se realizează anterior utilizării reţelei de drumuri naţionale. În plus, dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea începe la ora înregistrării informaţiilor privind achitarea rovinietei în baza de date a SER.
„Practic, utilizatorul de autovehicul care, din diferite motive, a uitat să îşi plătească rovinieta este amendat automat, fără a avea posibilitatea de a remedia această situaţie care are la bază neatenţia şi nu reaua-credinţă a utilizatorului”, susţin iniţiatorii.
Ei arată că în cazul taxei de pod de la Feteşti este o abordare diferită, utilizatorul având posibilitatea să plătească taxa de trecere înainte, în momentul în care trec sau până la 24 de ore după trecerea pe Podul de la Feteşti.
„Considerăm că se impune modificarea legii în sensul de a da posibilitatea utilizatorilor reţelei de drumuri naţionale să plătească rovinieta în termen de cel mult 24 de ore de la utilizarea drumurilor naţionale. O astfel de măsură vine în ajutorul cetăţenilor corecţi care au fost neatenţi şi ar reprezenta încă un pas în direcţia corectă privind plata rovinietei, după implementarea sistemului de plată online”, mai arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului.
Iar cei care nu plătesc rovinieta în 24 de ore, ar urma să fie amendați conform legii actuale.
Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Sursa: realitatea.net