ITM Olt: Obligațiile angajatorilor în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia angajaților

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt reamintește angajatorilor prevederile OUG nr.99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, atunci când temperaturile depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Pentru ameliorarea condiţiilor de muncă angajatorii trebuie să asigure următoarele măsuri minimale:

a) reducerea intensității şi ritmului activităţilor fizice;

b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;

c) alternarea efortului dinamic cu cel static;

d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor angajatorii trebuie să asigure:

  1. a) apă minerală, 2-4 litri de persoană pe schimb;
  2. b) echipament individual de protecţie;
  3. c) duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:

a) reducerea duratei zilei de lucru;

b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00;

c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Nerespectarea prevederilor prezentei ordonanțe constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.500 lei.

Oltul se află, marți, sub o atenționare Cod Galben de caniculă, cu temperaturi ce ating 37 de grade la umbră.

Mâine, 10 iulie, valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități.

Tot mâine, în județele Arad, Timiș, Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here