Noi măsuri adoptate de guvern. Acești români au termen până la sfârșitul anului pentru a intra în legalitate

Guvernul a aprobat o serie de modificări semnificative în procedura de acreditare și licențiere a serviciilor sociale, introducând obligatoriu evaluări în teren. Aceste schimbări vin în contextul unei reforme ample a sistemului de asistență socială din România, și includ o serie de obligații care trebuie îndeplinite până la 31 decembrie 2024.

Una dintre principalele modificări se referă la necesitatea obținerii autorizației de securitate la incendiu pentru furnizorii de servicii sociale. Ministerul Muncii a subliniat că această cerință trebuie îndeplinită până la sfârșitul anului 2024. „Guvernul a adoptat Normele metodologice la Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr. 100/2024, reformând astfel sistemul de asistență din România”, se arată într-un comunicat de presă al ministerului.

Conform noilor norme, furnizorii de servicii sociale trebuie să obțină autorizația de securitate la incendiu sau, în cazul în care spațiul utilizat nu necesită această autorizație, să obțină un document justificativ care să ateste acest fapt.

Noile reglementări prevăd că emiterea documentelor de acreditare și licențiere va fi posibilă doar după efectuarea evaluărilor în teren. Aceste evaluări vor asigura conformitatea cu standardele de securitate și alte criterii înainte de acordarea licenței provizorii de funcționare.

Hotărârea de Guvern detaliază procedura de acreditare și licențiere, incluzând termenele de soluționare a cererilor și etapele specifice procesului, cum ar fi completarea formularelor și evaluările în teren. De asemenea, perioada de valabilitate a licenței de funcționare provizorie a fost revizuită.

Un alt aspect important al hotărârii este posibilitatea înregistrării documentelor într-o platformă online (eRegistru), odată ce aceasta va fi disponibilă. Platforma va facilita completarea și depunerea documentelor necesare, inclusiv formularele de licențiere, certificatele de acreditare și rapoartele de evaluare.

„Modificările și completările aduse Normelor metodologice vizează creșterea eficienței în verificarea respectării standardelor minime și asigurarea prestării serviciilor sociale, respectând drepturile fundamentale ale persoanelor la asistență socială, asistență medicală, locuire, viață demnă și independentă și participare la viața socială”, a mai transmis Ministerul Muncii.

Aceste măsuri au fost adoptate în contextul descoperirii unor nereguli majore în numeroase centre sociale din țară, destinate persoanelor bolnave, copiilor sau vârstnicilor. Problemele identificate variază de la lipsa îngrijirii minime pentru beneficiari până la cazuri grave de agresiune.

Prin aceste modificări, guvernul speră să îmbunătățească standardele și să asigure o mai bună protecție și calitate a serviciilor oferite celor mai vulnerabili membri ai societății.

Sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here