Depozit de legume și fructe din Olt, ÎNCHIS de inspectorii DSVSA. Aceștia au aplicat și o amendă de 50.000 de lei

Sursa foto: pixabay.com/ro

Un depozit de legume și fructe din Olt a fost închis de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Aceștia au aplicat proprietarului și o amendă de 50.000 de lei. Depozitul a fost amendat pentru că funcționa fără să se fi înregistrat la DSVSA Olt, pe linia siguranței alimentelor. În paralel cu amenda, inspectorii DSVSA au aplicat o sancțiune complementară prin emiterea ordonanței privind interzicerea activităților. Inspectorii veterinari au descoperit că depozitul funcționa ilegal în timpul unor ample acțiuni de control desfășurate luna trecută.

În cursul lunii august, inspectorii DSVSA Olt au derulat acțiuni de control la producători primari de materii prime vegetale (cereale, legume, fructe), la unități de procesare legume fructe, la unități de comercializare și la depozite de legume-fructe, în vederea verificării activității acestora.

Astfel, au fost controlați cinci producători de cereale, patru producători de legume și fructe, de la care au fost prelevate de probe de legume, respectiv roșii, castraveți și gogoșari, fiind dirijate către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți.

A fost supusă controlului oficial și evaluării o unitate de prelucrare și conservare legume-fructe, fiind identificate mai multe neconformități, pentru care a fost aplicată sancțiune și au fost stabilite termene de remediere.

Au fost efectuate nouă controale oficiale la această unitate, care recepționează tomate dintr-un alt stat.

„A fost controlat, de asemenea, un depozit de legume – fructe, la care s-a constatat funcționarea fără deținerea înregistrării pentru siguranța alimentelor, fiind aplicată proiprietarului o sancțiune contravențională în valoare de 50.000 lei și sancțiunea complementară prin emiterea ordonanței privind interzicerea activităților”, se arată într-un comunicat transmis de DSVSA Olt.

Laboratorul Sanitar Veterinar Olt – Compartimentul de control reziduuri și contaminanți a efectuat determinarea reziduurilor de pesticide în cursul lunii august, fiind analizate 44 de probe de legume si fructe provenind din import (Turcia, Egipt, Polonia, Africa de Sud, Serbia, Grecia, Albania, Peru, Ecuador, Macedonia) și din  România, din care 19 probe au fost recoltate în cadrul programelor de autocontrol.

Dintre cele 44 de probe analizate, la 10 probe au fost detectate reziduuri de pesticide, însă sub limita maximă admisă, cele mai multe la lamâi și grapefruit.

„Reziduurile de pesticide întâlnite în legume si fructe sunt, în special: azoxitrobin, tiabendazol, acetamiprid etc. Reziduurile de pesticide detectate în legume si fructe provin, în special, de la tratamentele cu fungicide, urmate de cele cu ierbicide.

În urma analizării acestora, nu au fost rezultate neconforme, respectiv depășiri ale limitelor maxime admise ale reziduurilor de pesticide, toate valorile obtinute au fost sub limitele maxime admise prevazute de Reg. (CE) 396/2005”, spun oficialii DSVSA Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.