Românii care au peste această sumă în bancă vor plăti obligatoriu impozit în plus la CASS. Cei care nu respectă reglementările în vigoare vor fi amendați pe loc de ANAF.
Amenzi pentru cei care nu își declară veniturile la ANAF. De la 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economice crește, așa că vor crește și taxele care au în formula de calcul și acest indicator. Românii care au peste această sumă la orice bancă sub formă de depozit, trebuie să fie atenți la doânda încasată.
Veniturile provenite din depozite bancare sunt impozitate în prezent cu 10%, banii fiind reținuți direct la sursă. Există și anumite situații în care depozitele bancare sunt impozitate suplimentar dacă aceste venituri anuale depășesc șase salarii minime brute.
Trebuie calculate toate veniturile provenite din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare pentru a vedea dacă trebuie să le declare la ANAF pentru a nu fi amendați.
Începând de anul viitor, suma minimă la care trebuie plătit CASS pentru veniturile din depozite, chirii sau dividende se calculează astfel:
- pentru venituri cumulate între 6 și 12 salarii minime brute (de la suma de 24.300 lei), se plătește 2.430 lei/an.
- pentru venituri cumulate între 12 și 24 salarii minime brute (de la suma de 48.600 ei), se plătește 4.860 lei/an.
- pentru venituri cumulate care depășesc 24 salarii minime brute (peste 97.200 lei), se plătește 9.720 lei/an.
Regimul actual privind plata CASS pentru veniturile din investiții este în vigoare încă din anul 2018.
ANAF subliniază faptul că nu există contribuții aplicate asupra sumelor existente în conturile bancare, ci doar asupra dobânzilor sau altor venituri generate de acestea și doar dacă veniturile cumulate depășesc pragurile legale.
Astfel, pentru un depozit de 10.000 de lei cu o dobândă de 6% pe an, la finalul perioadei de maturitate venitul din dobândă este de 600 de lei minus 10%, adică 540 de lei.
Sursa: romaniatv.net