Electrocarbon, „mulsă” prin acţionari-paravan

Deşi profitul înregistrat în 2013 de SC Electrocarbon SA Slatina nu este unul neînsemnat, el este cel mai mic la nivelul ultimilor şase ani, lucru care se explică prin acţiunea firmelor-căpuşă ce deţin acţiuni ale companiei şi care sunt controlate de oamenii de încredere ai milionarilor Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, care în urmă cu 11 ani preluau ilegal pachetul majoritar de acţiuni al fabricii slătinene.

Costel MIREA

2013 este cel mai prost an din ultimii şase pentru compania Electrocarbon SA. Dacă în 2010 societatea producătoare de carbură de siliciu (la vedere) şi de electrozi siderurgici (sub ştampila Elsid Titu SA) înregistra un profit de peste 15 milioane de lei, iar în 2011 – peste 20 de milioane de lei, anul trecut fabrica slătineană şi-a trecut în bilanţul financiar un profit de doar 1,6 milioane de lei.

Scăderea nu este deloc una întâmplătoare, susţin surse din interiorul societăţii, ea fiind cauzată de manevrele menite, sub controlul SC Metaleuroest SRL Câmpina, administrată de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, să împingă mare parte din profit spre conturile SC Elsid Titu SA, controlată tot de cei doi milionari de Top 500, sau spre cele ale unor acţionari de unde dividendele să fie împărţite între cine trebuie. Potrivit surselor noastre, manevre se fac şi cu materiile prime care vin la Electrocarbon cu un preţ şi ies cu altul în defavoarea societăţii din Slatina. Pe fondul dispariţiei unor asemenea materii, în 2011 au fost daţi afară nişte dispeceri vechi şi incomozi pentru şmecherii cu acţiuni în companie.

Paravane

În vreme ce la SC Electrocarbon SA profitul este în scădere, la Elsid SA lucrurile stau incomparabil mai bine. În 2008, Elsid înregistra un profit de aproape 35 milioane de lei, în 2009 – peste 26 milioane lei, în 2010 – aproape 59 milioane de lei, în 2011 – peste 74,5 milioane de lei, în 2012 – peste 47,7 milioane lei, iar în 2013 – peste 31 milioane de lei.

Bine mersi o duce şi SC Ekomin SRL Titu, care are legături cu Elsid şi care deţine 25,8236% din acţiunile Electrocarbon, învârtindu-se de câştiguri anuale de zeci de milioane de lei, ca şi Elsid.

În mod surprinzător, acţionarul majoritar al Electrocarbon, SC Vivaio SRL Câmpina, iese pe pierdere an de an. De unde a avut bani, atunci, să achiziţioneze 50,8495% din acţiunile Electrocarbon? Explicaţia este simplă: ca şi Ekomin SRL, administrată de un vechi cunoscut al milionarilor de la Metaleuroest SRL, Constantin Ortan, Vivaio SRL este doar un paravan asigurat de Laurenţiu Dascălu, unic asociat al firmei, pentru Tufan şi Anastasescu. „Paravanul” a intrat în joc în 2005, când a preluat 21% din acţiunile Electrocarbon, majoritatea de la Metaleuroest SRL, şi a început să crească din 2008, în 2010 ajungând să deţină aproape 51% din acţiuni. Aşa cum Gazeta Nouă a dezvăluit, SC Vivaio SRL este fosta societate SC Clorofila SRL Câmpina, cumpărată de Dascălu de la cei doi oameni de afaceri în 2003, la preţul de două milioane de lei. În afara acţiunilor controlate prin „paravane”, Metaleuroest deţine azi, la vedere, 21,3102% din totalul acţiunilor Electrocarbon.

Afaceri murdare

Electrocarbon Slatina a ajuns o vacă bună de muls după ce, în urmă cu 11 ani, pachetul majoritar de acţiuni a intrat ilegal în posesia Metaleuroest SRL Câmpina. De altfel, Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu s-au îmbogăţit, după 1990, prin afaceri în răspăr cu legea. Cei doi au debutat în afaceri imediat după Revoluţie făcând prin Câmpina comerţ ambulant cu cafea, pe care o vindeau prin baruri. Ulterior, Anastasescu a fost implicat în traficul ilegal cu alcool, la vremea când actorii acestui fenomen făceau şi trafic cu produse petroliere.

Pe marginea acţiunilor Electrocarbon ajunse la Metaleuroest au intrat oameni în puşcărie, inclusiv omul de afaceri Corneliu Iacobov. Pe fondul traficului cu alcool şi produse petroliere din perioada 2000 – 2003 au fost condamnaţi, de asemenea, oameni la pedepse cu închisoarea. În mod cu totul şi cu totul suspect, de fiecare dată milionarii prahoveni au scăpat teferi. Ce noroc!
Publicat în Gazeta Nouă din 24 iulie 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here