Este la modă să luăm vitamine. Ușor de găsit în farmacii sau la hypermarket, unele vitamine pot face mai mult rău decât bine.
Specialiștii recomandă ca vitaminele să fie asimilate de organism din alimentație, nicidecum din pastile, scrie Yahoo OMG, citând forbes.com.
Iată cele mai cumpărate vitamine, pe care nu ar trebui să le consumați, decât în cazul unei prescripții medicale:
1. Vitamina C
Probabil cea mai populară vitamină, vitamina C se găsește în multe fructe și legume. La începutul explorărilor globale, marinarii mureau de scorbut, afecțiune cauzată de lipsa vitaminei C. În 1700, doctorul scoțian James Lind a demonstrat, în urma unui experiment, că citricele pot vindeca scorbutul, deși vitamina C a fost descoperită abia ulterior, în anul 1930.
Vitamina C nu previne sau vindecă răceala, contrar credinței populare. Deși este în general inofensivă, o doză de 2000 de mg sau mai mare poate amplifica riscul apariției pietrelor la rinichi.
2. Vitamina A și beta-carotenul
Vitaminele A, C și E sunt antioxidanți lăudați adeseori pentru proprietățile lor anti-cancerigene, însă acestea n-au fost evidențiate de studiile științifice realizate până acum. Din contră, o cercetare a arătat că fumătorii care au luat vitamina A erau mai predispuși să se îmbolnăvească de cancer la plămâni decât cei care n-au luat suplimente.
Vitamina A este foarte importantă pentru vedere, însă cantitățile exagerate pot fi toxice și pot cauza multiple efecte secundare grave.
3. Vitamina E
Văzută ca un agent anti-cancer, vitamina E este un supliment popular. Un studiu făcut în 2013, pe aproximativ 35.000 de oameni care au luat vitamina E a demonstrat însă contrariul: riscul de cancer la prostată este crescut în cazul bărbaților care iau vitamina E.
4. Vitamina B6
Complexul de vitamine B, care include vitaminele B6 și B12, este prezent în multe alimente, astfel că deficiențele sunt rare. Dacă luați suplimente B6 perioade îndelungate (peste un an de zile), sănătatea dumneavoastră poate avea de suferit în ceea ce privește sistemul nervos, existând cazuri de pacienți care și-au pierdut controlul asupra mișcărilor corpului.
5. Multivitaminele
Un studiu făcut acum doi ani pe aproximativ 38.000 de femei cu vârste de peste 25 de ani a demonstrat un risc crescut de deces în cazul consumului de multivitamine, vitamina B6, acid folic, fier, magneziu, zinc și cupru.
Mulți oameni obișnuiesc să cumpere un complex de vitamine pentru a lua doar o doză pe zi, dar combinarea mai multor vitamine este cu adevărat periculoasă.
În concluzie, vitaminele nu vă întăresc sistemul imunitar, nici nu reduc stresul, și nici nu previn răcelile, așa cum aflați de multe ori în reclame. Dacă vreți să luați vitamine, consultați mai întâi medicul, pentru a vă recomanda dozele corecte.