Ploile, vântul puternic și grindina au făcut prăpăd în mai multe localități din Olt. Mii de hectare de culturi, case și școli distruse

Sute de gospodării și din mai multe localități din Olt au fost grav afectate de ploile, vântul și grindina care au lovit județul miercuri și joi. Cel mai mult au avut de suferit localnicii din comuna Grădinari, unde 80% dintre gospodării au fost afectate.

Costel MIREA

Vremea rea care a adus ploi puternice, furtuni și grindină a afectat, în județul Olt, nouă localități și sute de hectare de teren agricol. Este vorba de comunele Grădinari, Strejești, Vădăstrița, Urzica, Movileni, Șerbănești, Vulturești, Bucinișu și Pleșoiu.

Potrivit unei situaţii preliminare întocmită la nivelul Prefecturii Olt, în comuna Grădinari au fost afectate 80% dintre gospodării, mai multe acoperișuri, geamuri și panouri solare fiind distruse, iar culturile agricole au fost compromise în procent de 90%.

La Strejești acoperișul unei biserici a fost avariat, iar un solar a fost avariat în proporție de 30% ca urmare a căderii unui stâlp de telegraf. În total, 20 de hectare de solaii au fost avariate și 300 hectare cultivate cu legume au fost compromise total. Tot aici grindina a distrus un autoturism, mărimea gheții fiind atât de mare încât a spart parbrizul autoturismului și i-a îndoit serios tabla.

La Vădăstrița plantații întregi de pomi fructiferi nu mai au șansă să își revină, la Urzica mai multe imobile și culturile agricole au fost afectate, ca și la Movileni, unde mai multe drumuri locale și podețe au fost afectate.

Mai multe case, anexe gospodărești, obiective economice și 14 kilometri de rețele electrice și telefonice au fost avariate, iar culturile agricole au fost distruse pe aproape 1.000 de hectare.

12 kilometri de drumuri comunale, opt kilometri de străzi, poduri, podețe și acoperișuri ale unor imobile au fost afectate și în localitatea Vulturești, iar la Bucinișu 837 de teren arabil a fost inundat.

Nici comuna Pleșoiu nu a fost ocolită de nenorociri. Aici mai multe acoperișuri de case și anexe gospodărești vor avea nevoie de reparații serioase, ca și acoperișul și etajul unei Școlii Gimnaziale din satul Pleșoiu. Nici Școala Gimnazială din satul Doba nu a scăpat teafără, având acoperișul distrus. 31 hectare de solarii, 120 ha de legume în câmp, 420 ha de grâu, 134 ha de porumb, 110 ha de floarea-soarelui și 38 ha de viță-de-vie au înregistrat distrugeri, dar și cinci stâlpi ai rețelelor electrice.

„În acest moment, mai multe echipe mixte se află în teren pentru evaluarea pagubelor, o informare în acest sens urmând a vă fi transmisă în timp util”, a declarat prefectul de Olt, Silviu Neacșu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here