nita_83216900
Aflat la cel de-al doilea mandat de parlamentar, senatorul de Olt Mihai Niţă, membru al Partidului Conservator, a acordat OLT-ALERT.ro un interviu în exclusivitate în care vorbeşte despre perspectiva USL în lumina rezultatelor alegerilor parlamentare din 2012, despre priorităţile sale pentru judeţul Olt în următorii patru ani şi despre propria imagine publică. Răspunzând direct, fără artificii, la întrebări, demnitarul ne-a dezvăluit şi câteva dintre mişcările sale politice viitoare.
OLT-ALERT.ro: Domnule senator, cum vedeţi USL în următorii patru ani, ţinând cont de tensiunile care s-au făcut simţite imediat după alegerile parlamentare între liderii Crin Antonescu şi Victor Ponta?
Mihai Niţă: Eu cred că Uniunea Social Liberală va funcţiona exact aşa cum au planificat artizanii ei, liderii celor trei partide care o compun, PSD, PNL şi PC, atingându-şi toate scopurile, adică, după câştigarea alegerilor parlamentare, să dea României prim-ministru şi preşedinte. Prim-ministru avem, urmează preşedintele. Dacă se va întâmpla ca aceste mici discuţii, deloc constructive, din cadrul uniunii să continue, scopurile respectivei construcţii politice nu vor fi atinse, şi atunci cine va câştiga? Pentru că USL reprezintă acum singura şansă a României din toate punctele de vedere. Eu personal consider, însă, că USL va funcţiona bine cel puţin până la alegerile prezidenţiale. Repet, Uniunea Social Liberală este singura şansă a României pe termen scurt şi mediu, cel puţin.
OLT-ALERT.ro: Dumneavoastră în ce relaţii vă aflaţi acum cu liderii locali ai USL? Întrebarea este motivată de tensiunile existente în filiala judeţeană înainte de alegeri, tensiuni generate de candidatura dumneavoastră.
Mihai Niţă: Relaţia mea cu partenerii din cadrul USL Olt este una foarte bună, chiar dacă înainte de campania electorală am simţit că au existat momente în care s-a pus într-o discuţie nu prea confortabilă pentru mine candidatura mea pe un loc al uniunii. O asemenea discuţie, o asemenea atitudine a avut normalitatea ei, pentru că, se ştie, candidatura mea a dat peste cap unele calcule ale partenerilor locali. Era o planificare stabilită dinainte, nişte calcule politice care au suferit apoi o schimbare. Venirea mea a fost, pe de altă parte, legitimă, pentru că exista un protocol, PC este membru al uniunii. Apele s-au liniştit apoi, am fost bine primit până la urmă, am colaborat foarte bine cu ceilalţi candidaţi ai USL la Camera Deputaţilor pe colegiul meu la Senat. Ne-am înţeles foarte, foarte bine. Aşa încât acum pot spune că între mine şi liderii locali ai USL există o relaţie bună.
OLT-ALERT.ro: Din platforma electorală pe care aţi promovat-o în campania electorală care sunt punctele prioritare?
Mihai Niţă: În timpul mandatului meu voi face tot posibilul să îmi ţin promisiunile din campania electorală. Ţinând seama că judeţul Olt este preponderent agrar, cred că este de datoria mea să încep prin a promova iniţiative legislative care să vină în sprijinul fermierilor, şi mă refer aici la un sprijin mai consistent din partea statului pentru înfiinţarea culturilor agricole şi pentru subvenţionarea energiei electrice utilizată la irigarea culturilor. Este foarte importantă, de asemenea, încurajarea oamenilor în a crea microferme, în a se asocia pentru atragerea fondurilor autohtone şi europene. Agricultura este răspunsul multor probleme cu care se confruntă cetăţenii judeţului şi cred, pornind de la această realitate, că lucrurile trebuie urgentate la acest capitol.
OLT-ALERT.ro: În mandatul trecut, imaginea dumneavoastră publică a avut în mai multe rânduri de suferit, fiind indusă ideea că aţi avut o activitate parlamentară nu tocmai susţinută. Pe de altă parte, nici dumneavoastră nu sunteţi o personalitate prea vocală în spaţiul public, linia de comunicare cu electoratul nefiind întreţinută la o tensiune continuă. Veţi schimba ceva în atitudinea dumneavoastră din acest punct de vedere?
Mihai Niţă: Voi fi concret. Sunt colegi de-ai dumneavoastră din presă care au scris, într-adevăr, că eu am avut o activitate parlamentară slabă în mandatul trecut. După părerea mea, nu a fost cinstit din partea lor, pentru că, în primul rând, nu s-au documentat. La începutul mandatului 2008-2012 am avut, într-adevăr, nevoie de ceva timp să înţeleg activitatea de parlamentar, cu atât mai mult cu cât eu veneam dintr-un sector concret de activitate. Dar apoi nu am avut nici un fel de problemă în a-mi face datoria în Senat. De fiecare dată, în comisiile de specialitate ale Senatului am ştiut ce trebuie să fac, am avut puncte de vedere ferme; niciodată nu a trecut o iniţiativă legislativă fără să ştiu despre ce este vorba. Dar asta este activitatea pe care opinia publică nu o poate vedea, este munca nevăzută a unui parlamentar. Despre cealaltă latură a muncii mele, mai vizibilă, oricine se poate documenta pe site-ul Senatului. Există acolo toate acţiunile mele din Senat: iniţiative legislative, luări de cuvânt, declaraţii politice etc. Presa este liberă, nu am fost şi nu sunt omul care să intre în contradicţie cu jurnalişti sau cu oamenii care îmi vor răul, pentru că natura mea este una calmă, pacifistă. Jurnaliştii care îşi propun însă să cunoască activitatea mea parlamentară pot s-o facă documentându-se şi s-o compare cu a altor parlamentari pe care de regulă îi laudă.
Pe de altă parte, îmi recunosc un punct slab în aceea că nu prea ies cu declaraţii pe canalele media. Nu o dată am refuzat invitaţii la TV, pentru că am considerat că nu este neapărată nevoie să arăt tot ce fac eu. Ştiu ce trebuie să fac, îmi cunosc bine îndatoririle şi voi face tot ceea ce ţine de mine pentru a mă achita de promisiunile electorale, iar acest lucru se va vedea în viitor. Inclusiv pe site-ul Senatului.
OLT-ALERT.ro: Veţi candida, finalmente, pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PC?
Mihai Niţă: Intrând în Partidul Conservator, intenţia mea nu a fost aceea de a ajunge preşedinte al organizaţiei judeţene. Când am fost chemat, însă, de conducerea centrală a partidului pentru a mi se propune sprijin pentru a candida din partea USL la funcţia de senator, mi s-a spus şi că va trebui să fac politica PC şi pe cea a USL, evident, în termenii protocolului. După ce am fost ales senator, liderii partidului mi-au reamintit: „Te-am sprijinit să ajungi parlamentar, acum va trebui să sprijini tu Partidul Conservator şi va trebui să faci acest lucru de pe poziţia primului om în PC Olt, pentru că eşti senator“. Am fost sprijinit, aşadar, să ajung senator, acum trebuie să fac ceea ce mi s-a cerut. Prin urmare, voi candida pentru funcţia de preşedinte al PC Olt.
Eu am de făcut două lucruri importante acum: să îmi fac foarte bine datoria de senator şi să îmi aduc contribuţia în partid astfel încât Partidul Conservator să fie o formaţiune politică demnă de luat în seamă la nivelul judeţului Olt.
Costel MIREA