Ploile căzute pe aproape tot parcursul zilei de vineri au creat inundații la Caracal. Pompierii au intervenit toată noaptea de vineri spre sâmbătă pentru scoaterea apei din mai multe gospodării ale municipiului. Și la Brastavățu pompierii de la ISU Olt au intervenit pentru ridicarea unui dig după ce un pârâu și-a ieșit din matcă.
Costel MIREA
Pompierii caracaleni s-au luptat toată noaptea cu apa provenită din ploi și din scurgeri de pe versanți care a luat pe sus peste 100 de gospodării din Caracal. În jurul orei 22.00, echipaje ale Inspectoratului Județean de Urgență, Poliției și ale Armatei și-au unit efortul pentru ridicarea unui dig din saci cu nisip pentru protejarea locuințelor de pe strada Gheorghe Doja, zona în care inundațiile au făcut prăpăd. Zeci de salvatorii utilizează motopompe și autospeciale pentru scoaterea apei din curțile și anexele gospodărești ale oamenilor.
Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt au intervenit, vineri, și în comuna Brastavățu pentru monitorizarea unui pârâu ieșit din matcă. Echipele de intervenție au ridicat un dig de apărare într-o zonă a localității unde apa amenința să inunde trei gospodării.
Județul Olt se află sub cod galben de inundații. Afluenţii mici ai Oltului inferior de pe sectorul aval Slatina (judeţele Dolj şi Olt) şi Călmăţuiul (judeţele Olt şi Teleorman) sunt sub cod galben de inundaţii, până la ora 24.00, informează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele şase ore, care izolat au avut caracter torenţial, precum şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: afluenţii mici ai Oltului inferior de pe sectorul aval Slatina (judeţele Dolj şi Olt), Călmăţui – judeţele Olt şi Teleorman.
Fenomenele se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinul hidrografic Teslui, se arată în atenţionarea INHGA.
Izolat şi cu probabilitate mai mică, fenomenele se pot produce şi pe unii afluenţi mici ai râului Vedea din judeţele Olt şi Teleorman.