Scutul antirachetă de la Deveselu creşte preţul terenurilor din zonă

Implementarea proiectului privind Scutul antirachetă de la Devesel a crescut preţurile atât pentru locuinţele din zonă, cât şi pentru terenurile agricole, informează Gazeta Nouă. La mare căutare sunt şi apartamentele din cartierul de blocuri de la intrarea în localitate, care există încă de când pe raza lcalității exista o importantă unitate militară funcţiona.

La o simplă căutare pe cele mai accesate site-uri de anunţuri din ţară se poate observa că a crescut numărul solicitărilor de vânzare de imobile din comuna olteană Deveselu şi din vecinătate, scriu jurnaliștii de la Gazeta Nouă. 

Odată cu numărul anunţurilor au crescut, însă, şi preţurile pe care proprietarii le cer pentru terenuri sau locuinţe. Primarul localităţii, Ion Aliman, spune că, în unele cazuri, preţul s-a dublat, fiind de aşteptat ca, din 2015, când scutul antirachetă va deveni funcţional, trendul să continue pe o linie ascendentă. 

„Într-adevăr au fost scoase la vânzare, în perioada asta, apartamente şi terenuri şi chiar au fost căutate, având în vedere că au venit o grămadă de firme în zonă. La terenul agricol, preţul s-a dus undeva la 10.000 de lei pentru un hectar. Înainte preţul era undeva la 6.000 de lei. Se observă, iată, un interes mai crescut atât pentru terenurile din zonă, cât şi pentru locuinţe”, a declarat edilul, citat de Gazeta Nouă.

O sută de milioane de dolari au fost acordati de Statele Unite ale Americii pentru baza militara de la Deveselu până acum, 20 de milioane de dolari în 2013, iar 80 de milioane pentru 2014. Acesti bani reprezintă un sfert din investiția totală în baza militară de la Deveselu, care face parte din scutul antirachetă. Costurile pentru realizarea sistemului de apărare din localitatea olteană sunt suportate integral de Statele Unite. Ele se ridică la 400 de milioane de dolari, conform declarațiilor a doi oficiali americani. La aceasta sumă, pentru funcționarea sistemului vor mai fi necesare alte 20 de milioane de dolari anual. Baza ocupă un teren de aproximativ 175 de hectare și ar urma sa fie operațională în 2015. Ministrul Apărarii, Mircea Dușa, a precizat că România va cheltui apoximativ 40 milioane de lei până la operaționalizarea acestei baze. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here