Noul an școlar începe cu probleme în multe școli din Olt

Dincolo de problemele pe care învățământul românesc le întâmpină la începutul anului școlar 2014 – 2015, cu precădere în privința manualelor școlare pentru clasele I-a și a II-a, care ar fi trebuit să fie gratuite dar pe care Ministerul Educației nu a reușit să le distribuie încă, la nivelul județului Olt problema condițiilor lasă de dorit în multe școli, cu precădere din mediul rural. Și anul acesta, o treime dintre unitățile de învățământ își deschid porțile în afara legii, fără autorizație sanitară de funcționare. 

Din cele 536 de instituții de învățământ care funcționează în Olt, aproape 160 sunt nevoite să își deschidă porțile pentru începerea noului an școlar fără să dețină autorizație sanitară de funcționare, potrivit statisticii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt. Deși unele dintre unitățile școlare nici nu ar trebui luate în calcul din cauza condițiilor inumane în care elevii sunt siliți să își desfășoare orele de studiu, legislația românească le dă dreptul să funcționeze în baza unei simple declarații pe proprie răspundere asumată de directorul școlii. În majoritatea cazurilor școlile și grădinițele nu pot obține autorizația sanitară de funcționare din cauza lipsei sistemului de alimentare cu apă și a grupurilor sanitare primitive, construite „în fundul curții”.  

În vreme ce statistica DSP indică o realitate verificată în teren, oficialii Inspectoratului Școlar Județean au o altă poziție, șefa instituției, Felicia Man, declarând la mijlocul săptămânii trecute că 99% dintre unitățile de învățământ sunt pregătite să își întâmpine elevii în noul an școlar.

Aproape 67.000 de copii încep, luni, în Olt, anul școlar 2014 – 2015 la nivel preuniversitar. Potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Județean, clasa pregătitoare va funcționa în 195 de săli de studiu frecventate de 3.369 de copii. 11.217 copii sunt înscriși în învățământul preșcolar, 18.086 în ciclul primar, 16.792 în ciclul gimnazial, 18.902 de elevi încep cursurile liceale, iar 123 urmează învățământul profesional. 

Regulament în premieră

Anul şcolar 2014-2015 începe luni fără manuale noi pentru clasele I şi a II-a şi fără schimbări la examenele naţionale şi admiterea în liceu, dar cu un regulament ce integrează reguli de conduită în unităţile de învăţământ, un contract educaţional cu părinţii şi obligaţii pentru profesori şi elevi.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este o premieră a ultimilor zece ani pentru şcolile din România.

Proiectul acestui regulament, făcut public de Ministerul Educaţiei, include atât prevederi privind conduita cadrelor didactice şi a elevilor, cât şi obligaţii ale părinţilor, una dintre acestea fiind aceea de de a asigura, conform prevederilor legale, frecvenţa şcolară a copilului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea acestuia, până la finalizarea studiilor.

În privinţa profesorilor, aceştia trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile pe care trebuie să le transmită elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil, fiindu-le interzis să desfăşoare acţiuni care pot afecta viaţa intimă, privată şi familială a elevilor.

Conform aceluiaşi regulament, elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil în timpul orelor şi, totodată, le va fi interzis să deţină, să consume sau să comercializeze, în şcoli şi în afara acestora, droguri, substanţe etnobotanice, băuturi alcoolice, ţigări şi să participe la jocuri de noroc.

Regulamentul prevede şi că unităţile de învăţământ preuniversitar vor încheia un contract educaţional cu părinţii sau tutorii copiilor, în care vor fi stabilite drepturile şi obligaţiile reciproce ale părţilor, iar neîndeplinirea obligaţiilor asumate de şcoală va constitui abatere disciplinară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here