Lipsa actelor de proprietate văduveşte bisericile-monumente istorice din Olt de finanţare pentru restaurare

Mai mult de jumătate dintre bisericile-monumente istorice din judeţul Olt rămân în pericol de distrugere din cauza statutului incert privind proprietatea, situaţie în care asupra lor nu se poate acţiona pentru restaurare, potrivit legislaţiei în domeniu. Directorul interimar al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional, Gheorghe Iorga, a atras din nou atenţia autorităţilor asupra acestei probleme.

Semnalul de alarmă a fost tras în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de luni, unde şeful DCPN Olt le-a reamintit celor prezenţi că, începând cu anul 2013, pentru finanţarea lucrărilor de restaurare a bisericile-monumente istorice se solicită extrasul de carte funciară. „Or, extrasul de carte funciară nu poate fi obţinut fără titlul de proprietate al imobilului”, a arătat Gheorghe Iorga, care susţine că, din numărul total de 240 de biserici monumente istorice, 150 nu deţin acest acte de proprietate.

În urma unor acţiuni privind identificarea, localizarea şi stabilirea situaţiei juridice a monumentelor istorice aflate în proprietate privată ori în administrarea autorităţilor locale, specialiştii DCPN au descoperit că multe dintre lăcaşurile de cult cu valoare istorică care se află în stare de abandon şi degradare se află în zonele localităţilor Balş, Caracal, Radomireşti, Mihăieşti, Strejeşti, Curtişoara şi Dobreţu.

Unele dintre bisericile incluse pe lista monumentelor istorice au fost deja incluse Planul Naţional de Restaurare pentru acest an, dar vor pierde şansa finanţării. Este cazul a două biserici din Gârcov şi Mihăeşti, care au primit înştiinţări să prezinte extrasul de carte funciară, inexistent în ambele cazuri.

Potrivit reprezentanţilor prefecturii, vina o poartă autorităţile locale care, în 1991, când puteau solicita reconstituirea şi pentru imobile, au depus cereri doar pentru suprafeţele arabile. Pentru ca bisericile să intre în posesia actelor de proprietate pe imobile construite, trebuie anulate titlurile de proprietate incomplete.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here