Peste 170 de unităţi şcolare din Olt rămân în afara cadrului legal. Multe dintre ele n-au sursă de apă

Peste 170 de unităţi de învăţământ din Olt continuă să funcţioneze fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Potrivit situaţiei statistice pe care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au prezentat-o, luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, multe dintre unităţile şcolare nu au sursă de apă, altele au apă dar aceasta este necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic sau fizico-chimic,  clădirile unora dintre şcoli sau grădiniţe sunt vechi şi deteriorate, iar în cazul altora grupurile sanitare exterioare nu beneficiază de apă curentă, având uşi lipsă sau uşi defecte.

Potrivit raportului DSP prezentat luni în Colegiul Prefectural, din totalul celor 563 de unităţi şcolare, 174 au rămas şi în acest an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Dintre acestea, 159 au solicitat autorizarea sanitară, dar au fost respinse, iar alte 15 instituţii de învăţământ nu au solicitat ASF. Din totalul unităţilor neautorizate, 106 sunt grădiniţe, 62 sunt şcoli generale. La această categorie mai sunt patru şcoli postliceale, un palat al copiilor şi un club sportiv şcolar.

Cele mai multe unităţi neautorizate sunt în mediul rural – 147, din care 92 de grădiniţe şi 55 de şcoli generale.

„Având în vedere că, acordarea ASF pentru unităţile de învăţământ se face în baza declaraţiei pe proprie răspundere a conducătorului acesteia fără posibilitate de vizare anuală, Inspectoratul Şcolar Judeţean a fost informat cu privire la modalităţile de verificare a calităţii apei din sursele ce deservesc unităţile şcolare. De asemenea, a fost informat Inspectoratul Şcolar Judeţean cu privire la motivele neautorizării pentru fiecare unitate de învăţământ ce nu deţine autorizaţie sanitară de funcţionare, precum şi demersurile ce trebuie întreprinse de către acestea pentru a relua procedura de autorizare, acolo unde este cazul”, a spus directorul executiv adjunct al DSP Olt, Talia Cincă.

Cauze

Un control al Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Olt efectuat în perioada 1 – 19 septembrie, desfăşurat la nivelul a 76 de grădiniţe, şcoli din învăţământul primar şi gimnazial şi licee a scos la iveală cauze istorice care duc la neobţinerea ASF.

La mai multe grădiniţe cu program normal din Tufeni, Crâmpoia, Dăneasa, Perieţi şi Brâncoveni nu există sursă de apă, iar la mai multe şcoli din Crâmpoia, Dăneasa, Schitu şi Găneasa apa există, dar este necorespunzătoare din punct de vedere microbiologic sau fizico-chimic. Clădirile vechi, deteriorate sunt alte cauze pentru care instituţiile de învăţământ nu obţin ASF, ca şi grupurile sanitare exterioare care nu au apă curentă şi uşi. Alte nereguli sunt la nivelul gardurilor împrejmuitoare, multe dintre ele degradate sau întrerupte.

„Pentru deficienţele constatate au fost aplicate opt avertismente conducătorilor unităţilor de învăţământ. Prin procesele verbale de constatare incheiate cu ocazia controlului, s-au efectuat recomandări şi s-au acordat termene de remediere a deficienţelor”, a mai spus Talia Cincă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here