Semnal de alarmă în Olt: Fântânile din zona rurală continuă să pună în pericol sănătatea populaţiei

Autorităţile sanitare din Olt şi prefectura trag un nou semnal de alarmă cu privire la apa din fântânile publice şi particulare, „atacată” de substanţele chimice utilizate în agricultură. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt spun că responsabilitatea pericolului cade în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi în cea a proprietarilor de fântâni, care trebuie să procedeze regulat la igienizarea puţurilor.
Folosirea iresponsabilă a unor îngrăşăminte chimice în agricultură face ca, în momentul de faţă, în majoritatea localităţilor rurale din Olt să existe depăşiri periculoase ale concentraţiilor de nitraţi şi nitriţi din apă. Prezentă la şedinţa de luni a Colegiului Prefectural, directorul executiv adjunct al DSP Olt,

Talia Cincă, a tras un nou semnal de alarmă asupra acestui fenomen, susţinând că fântânile trebuie dezinfectate regulat.

„În ceea ce ne priveşte, monitorizăm regulat apa din fântâni. La DSP există teancuri de adrese către autorităţile administraţiei publice locale. Problema este că oamenii care au fântâni în curţi au un nivel scăzut de trai şi nu îşi permit să igienizeze regulat apa pe cheltuială proprie. Ei trebuie să facă de cel puţin două ori pe an analiza apei. Aici autorităţile publice au responsabilitatea să procedeze la igienizarea fântânilor publice, ca măcar în acestea să existe apă fără probleme. Dacă omul ştie că există asemenea fântâni merge şi ia apă de acolo. Măcar să avem două sau trei fântâni în fiecare localitate de a cărei apă să fim siguri că este bună de băut”, a spus reprezentanta DSP, care a arătat că o altă soluţie este forarea unor puţuri de mare adâncime, unde contaminarea cu nitriţi şi nitraţi nu poate ajunge. 

Mai grav este că viaţa sugarilor din familiile sărace din mediul rural este pusă în pericol. „În astfel de cazuri se produce intoxicaţie cu nitraţi care dacă nu este tratată corespunzător poate să ducă la moartea sugarului, mai ales dacă acest lucru se întâmplă în familiile sărace care nu au posibilitatea să prepare laptele sau ceaiul cu apă plată şi folosesc apa din fântână”, a mai spus Talia Cincă
Subiectul lansat la Colegiul Prefectural de prefectul Silviu Neacşu va face obiectul unei şedinţe speciale cu toţi factorii de răspundere pe această temă. „Trebuie să vedem ce este de făcut şi să trecem şi la nişte acţiuni. Să solicităm ajutor de la ministere dacă trebuie”, a spus prefectul judeţului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here