Reprezentanții Gărzii de Mediu Olt recunosc că o mare parte dintre sesizările pe care le primesc la instituție din oamenilor aparține cetățenilor care reclamă poluarea fonică dincolo de limitele prevăzute de lege.
Referirile privind numărul de sesizări care sosesc pe diverse căi la Comisariatul Juețean Olt al Gărzii Naționale de Mediu lipsesc din raportul instituției pe primele nouă luni ale acestui an, prezentat, vineri, în cadrul Colegiului Prefectural, lucru observat de subprefectul județului, Emanuel Oproiu, care, alături de prefectul județului, a prezidat ședința. Reprezentantul Gărzii de Mediu a recunoscut că un procent foarte mare din numărul total al sesizărilor primite la instituție reclamă poluarea sonoră și că, dată fiind aglomerarea urbană a Slatinei, municipiul-reședință de județ este cel mai poluat la acest capitol. Iar printre ele mai cunoscute cazuri sunt cele întâlnite la restaurantele sau localurile care organizează petreceri, precum nunți, botezuri, onomastici etc. „Am avut cazuri de nunți în diverse localuri în care oamenii ce locuiesc în zonele respective s-au supărat din cauza zgomotului. La astfel de societăți comerciale este impusă o limită de zgomot care dacă este depășită se poate merge până la întreruperea activității (economice – n.r.), apoi se poate face notificare pentru suspendarea autorizației de mediu. S-a ajuns până la închiderea activității unor localuri. Există varianta ca organizarea unor astfel de evenimente să se facă în spațiu închis, astfel încât poluarea fonică să se producă înăuntru și mai puțin afară”, a explicat reprezentantul Gărzii de Mediu Olt.
Dacă zgomotele petrecilor sunt supărătoare pentru populație când și când, poluarea fonică stradală produsă de traficul rutier este un factor care atentează la sănătatea populației zi de zi, potrivit rapoartelor Agenției de Protecție a Mediului (APM) Olt, care se ocupă cu măsurătorile sonometrice. Iar cetățenii care locuiesc pe strada Ionașcu sunt cei mai afectați de acest tip de poluare.