Ruda lui Bercea Mondial se luptă să ajungă în funcţia de preşedinte al Tribunalului Olt

Funcţia de preşedinte al Tribunalului Olt şi alte funcţii de conducere la nivelul unor instanţe şi parchete din judeţul Olt au fost scoase la concurs de Curtea Supremă a Magistraturii, prin Institutul Naţional al Magistraturii. Printre magistraţii care s-au înscris în cursă pentru preşedinţia tribunalului se numără şi judecătoarea Mariana Moţ de la Curtea de apel Craiova, mama deputatului de Olt Emil Moţ şi moaşa unuia dintre fii interlopului Bercea Mondial.

Pentru preşedinţia Tribunalului au intrat în cursă cinci judecători care au îndeplinit, evident, condiţiile legale de participare. Este vorba de Ionel Grigorie şi de Mariana Moţ (în prezent judecători la Curtea de Apel Craiova), de Eugenia Carmen Marinescu, Liliana Oprea şi Marin Constantin Piţu (judecători la Tribunalul Olt). 

Cel mai cunoscut magistrat care a intrat în cursa pentru preşedinţia acestei instanţe este, de departe, judecătoarea Mariana Moţ, mama deputatului de Olt Emil Moţ, ajunsă celebră în mass-media prin faptul că face parte din selecta listă de rude a interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Mariana Moţ a intrat în grupul rudelor de lux ale interlopului devenind moaşa unuia dintre puradeii acestuia, pe numele său Judecător, năşit tot de un magistrat, judecătorul Maria Huza, fost preşedinte al Tribunalului Bucureşti. Din această listă cu nume sonore mai fac parte Gheorghe Brenciu, fost prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, avansat ulterior procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Theodor Stolojan, fratele preşedintelui României încă în exerciţiul funcţiei, Mircea Băsescu (trimis în judecată sub acuzaţia că ar fi primit mită de la familia interlopului pentru a-l scăpa pe acesta de închisoare), Gabriel Diaconu, fost viceprimar al Slatinei (care ispăşeşte în prezent o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru fapte de corupţie), oamenii de afaceri Marian Chitea şi Iulius Şpak (fost consilier local la Slatina), Nicolae Grădinaru, fost prefect al judeţului şi fost deputat de Olt, Mihai Albulescu, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olt etc. 

În prezent, preşedinte al Tribunalului Olt este judecătoarea Iuliana Dicu, al cărui mandat expiră la data de 1 ianuarie.

La concurs au mai fost scoase la concurs posturile de preşedinte, respectiv de vicepreşedinte al Judecătoriei Caracal. Pentru funcţia de preşedinte a fost admis să candideze un singur magistrat, Gheorghe Daşu, judecător la Judecătoria Segarcea, judeţul Dolj. Pentru postul de vicepreşedinte nu candidează nimeni.

CSM a demarat procedura şi pentru ocuparea funcţiilor de prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal şi de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia. Pentru postul de conducere la nivelul parchetului judeţean în cursă au intrat procurorii Daniela Aspra şi Otilia Chiriţă, aceasta din urmă „vânând” şi postul de procuror general adjunct din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apela Craiova. De asemenea, pentru funcţia de şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal s-a înscris procurorul Cristian Popescu, iar pentru şefia Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia s-a înscris procurorul Mihaela Cătălina Eniţă.

Candidaţii interesaţi s-au putut înscrie la concurs până în 3 octombrie. În perioada 26 octombrie – 2 noiembrie are loc testarea psihologică a candidaţilor, în cadrul căreia va fi evaluată capacitatea candidaţilor de a lua decizii şi de a-şi asuma răspunderea, dar şi reyistenţa acestora şa stres. În intervalul 28 octombrie -2 noiembrie candidaţii vor susţine testul psihologic scris, între 7 şi 18 noiembrie fiecare candidat îşi va susţine proiectul referitor la exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor de conducere, iar în 23 noiembrie va avea loc susţinerea testării scrise privind managementul, comunicarea şi resursele umane. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here