Prefectura Olt cere primăriilor simplificarea procedurii de primire a cererilor pentru subvenţia la căldură

Reprezentanţii tuturor primăriilor de municipii şi oraşe din Olt au fost băgaţi, recent, în şedinţă de prefectul de Olt, Silviu Neacşu, care le-a cerut să simplifice procedura de primire a cererilor privind acordarea sprijinului financiar pentru încălzirea locuinţelor pe perioada sezonului rece, după modelul Primăriei Slatina.

Prefectul Silviu Neacşu le-a cerut reprezentanţilor primăriilor convocaţi la întâlnire să ia exemplul Primăriei Slatina, care a simplificat, pentru cei care solicită subvenţia la căldură, procedura de depunere a documentaţiei prin eliminarea unor documente pe care solicitanţii ar fi trebuit să le anexeze la dosar, precum documentul privind declararea bunurilor care se iau în calcul la acordarea sprijinului financiar. Potrivit şefei Direcţiei de Protecţie şi Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Slatina, Nora Popescu, este inutil să li se mai ceară oamenilor informaţii care se pot lua din evidenţele primăriei, precum declararea veniturilor şi a bunurilor din proprietatea solicitanţilor. S-a mai luat în discuţie posibilitatea ca cererile şi declarațiile pe propria răspundere să poată fi depuse nu doar de proprietarii locuinţelor, ci şi prin intermediul asociaţiilor de proprietari, în cazurile în care titularii cererii nu se pot deplasa din cauze independente de ei.

„Întâlnirea a avut drept scop simplificarea procedurilor de primire a documentelor și de analiză a acestora, astfel încât cetățeanul să beneficize de servicii publice rapide. Au fost clarificate aspecte privind primirea cererilor și a declarațiilor pe propria răspundere, care se depun fie individual, fie prin asociațiile de proprietari, componența familiei, cu precizarea că acolo unde există suspiciuni, se va proceda la efectuarea anchetei sociale, declararea veniturilor și a bunurilor care se iau în calcul la acordarea ajutorului, verificarea concordanței cu realitatea făcându-se fie prin depunerea de documente, fie prin compararea declarației cu datele existente în evidențele primăriei”, a declarat prefectul judeţului.

Participanţii la întrunire au discutat şi despre posibilitatea generalizării unei alte practici derulată de Primăria Slatina, şi anume diseminării informaţiei privind paşii pe care trebuie să-i facă cetăţenii, ca şi condiţiile ce trebuie să le îndeplinească pentru acordarea ajutorului de încălzire a locuinței, prin realizarea și distribuirea de pliante informative. De asemenea, astfel de practici ar putea fi extinse şi în cazul altor prestații de care beneficiază anumite categorii de populaţie, precum ajutorul social sau alocațiile pentru susținerea familiei.

„Primăria municipiului Slatina va pune la dispoziția primăriilor interesate din județ draft-ul pliantelor realizate în acest sens”, a mai spus prefectul Silviu Neacşu, care susţine că întâlnirea de vineri a fost prima dintr-o serie de ședințe de lucru pe tema asistenței sociale, ce se vor desfășura în diferite zone ale județului, inclusiv în mediul rural.

La nivelul judeţului Olt aproape 3.500 de familii din mediul urban au solicitat, până acum, ajutorul statului pentru încălzirea locuinţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here