Craioveanul Lucian Rogneanu a recidivat cu o nouă expoziţie plastică la Slatina

Artistul plastic Lucian Rogneanu din Craiova a deschis, joi seară, o nouă expoziţie la Slatina, găzduită de Muzeul Judeţean Olt la Galeria „Artis”. La vernisaj au participat artişti din Olt şi Dolj, responsabili culturali şi prieteni ai autorului.

Expoziţia cuprinde zeci de portrete ale unor cunoscuţi şi prieteni ai autorului lucrate fie în tehnica graficii, fie în ulei, dar şi transfigurări artistice foarte gustate de publicul prezent. Despre lucrări şi autor au vorbit directorul Muzeului Judeţean Olt, Laurenţiu Guţică, pictprul Cătălin Podoleanu, dar şi directorul Muzeului de Artă din Craiova, Emilian Ştefârţă, care au exprimat aprecieri pozitice atât asupra lucrărilor expuse, cât şi asupra personalităţii artistului care le-a creat. 
 
Simplu, modest şi deschis, Lucian Rogneanu a mărturisit că prin expoziţia deschisă la Slatina nu a dorit decât să se bucure de o renuniune cu prietenii săi înainte de sărbătorile de iarnă. De altminteri, expoziţie este intitulată „Între prieteni”. Între prieteni s-a numărat şi tatăl artistului, criticul de artă Florin Rogneanu, dar, spre deosebire de alte multe dăţi, prezenţa sa a fost una spirituală şi artistică, din cadrul unui potret de mari dimensiuni realizat de fiul său; mare prieten al artiştilor din Olt, Florin Rogneanu s-a stins, surprinzător, în urmă cu un an. De altfel, directorul instituţiei-gazdă a anunţat că, începând cu această expoziţie, va urma un şir de evenimente similare şa Galeria ˜„Artis” care vor marca un an de la dispariţia criticului.
 
Alături de autor s-au mai aflat, printre mulţii săi prieteni şi cunoscuţi, pictorul Iulian Segărceanu şi caricaturistul Gabriel Bratu de la Craiova, vicepreşedinte al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România, artiştii plastici Paul Tudor – Balş, George Păunescu, Severică Mitrache şi Cristina Botez, scriitorii George Nina Elian, Viorel Păcală şi Gheorghe Atanasescu, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt, Florian Dumitrescu.
 
Lucian Florin Rogneanu s-a născut la 4 februarie 1981, la Craiova. Este licenţiat al Universităţii de Arte Bucureşti, promoţia 2005, fiind specializat şi în restaurarea picturii vechi. Deţine un atestat în muzeologie şi masteratul în cercetarea şi conservarea mărturiilor istorice, ale cărui cursuri le-a urmat la Universitatea Craiova. 
 

La 33 de ani, artistul craiovean are un palmares artistic bogat, care cuprinde şapte expoziţii personale organizate la Craiova şi Slatina, dar şi mai multe expoziţii de grup organizate de Uniunii Artiştilor Plastici din România, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul de Artă Calafat, Muzeul de Artă Timişoara etc. De asemenea, el a participat la mai multe tabere de creaţie în Dolj, Olt, Gorj şi Timiş.

 

Implicat în realizarea a peste 60 de expoziţii temporare de artă modernă şi contemporană în organizarea Muzeului de Artă Craiova (locul său de muncă), artistul este, din 2013, colaborator permanent al revistei Scrisul Românesc, unde publică articole, cronici şi analize pe teme de artă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here