Încă un set de echipamente militare a sosit, de curând, la Baza NATO de la Deveselu

Mai multe containere cu materiale şi echipamente au ajuns, săptămâna trecută, în Baza NATO de la Deveselu. Convoiul a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei, Jandarmeriei şi ale Armatei şi a perturbat circulaţia pe DN 64, între Slatina şi Corabia. 

Cele trei containere cu elemente ale scutului antirachetă sunt printre ultimele din cele 100 estimate să ajungă în Baza NATO de la Deveselu. Aceasta urmează să devină funcţională în 2015, când vor ajunge aici alţi 250 de militari americani.

România şi SUA au convenit, în septembrie 2011, ca elemente ale sistemului de apărare antirachetă să fie amplasat pe teritoriul ţării noastre, la Deveselu, în judeţul Olt.

Armata americană a preluat, luna trecută, comanda acestei baze militare. Aici vor fi montate, în premieră, sisteme antibalistice Aegis pentru uz terestru – un radar şi 24 de interceptoare SM3. Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Realizarea scutului american a fost accelerată în contextul problemelor de securitate generate de Rusia în ultimul an. Polonia va găzdui de asemenea un sistem antibalistic similar care va deveni operaţional în 2018.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here