Lucrări de sute de mii de lei pentru clientela primarului din Scornicești, Cătălin Davidescu

Primarul oraşului Scorniceşti, Cătălin Davidescu, a mai făcut un cadou clientelei sale politice. Este vorba de 200.000 de lei primiţi de primărie de la Guvernul României pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţiile care au lovit judeţul în perioada aprilie – iulie 2014. Banii au intrat în conturile firmei Palincaş Construct SRL, societate controlată de omul de afaceri Florin-Marian Palincaş, om de casă al primarului care, de când la conducerea oraşului a venit Davidescu, a prins mai multe lucrări. 

 

Ultima lucrare atribuită de Primăria Scorniceşti omului de afaceri Florin-Marian Palincaş a fost refacerea podului care asigură circulaţia peste pârâul Plapcea la Mărgineni, pod construit cu ani în urmă din bani europeni şi care a fost serios afectat de inundaţiile produse de ploile căzute în primăvara şi în vara acestui an. Finanţarea lucrării, în valoare de 200.000 de lei, a fost asigurată de Guvernul României la solicitarea Prefecturii Olt, pe baza evaluărilor efectuate de o echipă formată din reprezentanţi ai mai multor instituţii implicate în prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Lucrările au fost finalizate în timp record, după ce muncitorii plătiţi de Palincaş au întărit capetele podului (zona culeelor) cu pământ şi dale din beton la foc automat, astfel că în luna august membrii comisiei de recepţie au semnat procesul-verbal de finalizare a lucrării, după un mic tam-tam făcut de dirigintele de şantier. Specialiştii consultaţi de Gazeta Nouă susţin că modul de lucru şi materialele folosite la refacerea podului în zonele afectate de inundaţii nu ar asigura o rezistenţă care să păstreze intact podul la intemperiile viitoare, aidoma celor din perioada aprilie – iulie. Noi nu le dăm ascultare, însă; doar vom aştepta ca timpul să le infirme sau să le confirme concluziile.

Problema este că lucrarea a fost atribuită unui afacerist care face parte din echipa liberalilor atât în campaniile electorale, cât şi la atribuirea lucrărilor. Din grup face parte şi omul de afaceri Daniel Tudor, şi el beneficiar al efectelor intemperiilor după ce colegul său de partid, primarul Cătălin Davidescu, i-a încredinţat refacerea acoperişului la un bloc de locuinţe sociale, rămas fără „căciulă” în urma unei furtuni care s-a abătut asupra oraşului în urmă cu câteva luni. Gazeta Nouă a arătat atunci că, în timp ce lucrarea era în plină execuţie, casa părintească a primarului din satul Bircii a fost modernizată de muncitori care primesc salariu de la Daniel Tudor.

Recidivă

Florin-Marian Palincaş, care mai controlează firmele SC Oamenii Sudului SRL Chiţeasca şi SC Pal Maricons SRL, a lucrat în mai multe rânduri pentru Primăria Scorniceşti, ca şi omul de afaceri Daniel Tudor. Acesta din urmă a încasat bani de la primărie şi când n-a lucrat. Astfel de sume au luat drumul conturilor firmelor sale, SC Danijob Special Construct SRL şi SC Denisa Construct SRL, pentru mai multe lucrări neexecutate, manevre descoperite de auditorii Curţii de Conturi în urmă cu câteva luni.

„Urmare inspecţiei pe teren s-a constatat înscrierea de către constructor şi acceptarea de către beneficiar în situaţiile de plată întocmite a unor lucrări care nu au fost executate. (…) Majorarea nejustificată a cheltuielilor înregistrate de Unitatea Administrativ Teritorială Orăşenească Scorniceşti cu suma de 5.422 de lei prin acceptarea la plată a unor lucrări neexecutate a condus la denaturarea datelor înscrise în situaţiile financiare întocmite de către entitate la data de 31.12.2013. În notele de relaţii solicitate persoana făcută răspunzătoare arată că recunoaşte lipsa porţilor glisante pentru lucrările «Reabilitare teren sport Şcoala Generală Mărgineni», «Amenajare teren sport Şcoala Generală Bircii», iar pentru lucrarea «Amenajare alei pietonale şi spaţii verzi la şcoala Generală Bircii» recunoaşte că semănarea gazonului s-a executat pe o suprafaţă de 200 mp. Explicaţiile date nu combat constatarea şi nu reprezintă exonerare de răspundere, întrucât persoanele făcute răspunzătoare aveau obligaţia respectării prevederilor legale privind realitatea datelor înscrise în situaţiile de lucrări”, se arată în raportul Camerei de Conturi.

Ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, firmele aceluiaşi Daniel Tudor lucrează şi azi în cadrul unui proiect finanţat din fonduri comunitare la Liceul Agricol Scorniceşti, cel mai probabil în regim de subantrepriză după manevrele descoperite de Curtea de Conturi. 

Pe ultima sută de metri

Astfel de lucrări sunt atribuite apropiaţilor săi de Cătălin Davidescu pe final de mandat, după ce edilul a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care în anul 2011 a descoperit că primarul Scorniceştiului s-a aflat în stare de incompatibilitate în 2009, când a ocupat simultan mai multe funcţii publice, încălcând astfel legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor. El a contestat decizia inspectorilor de integritate la Curtea de Apel Craiova, magistraţii respingându-i contestaţia. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde a ajuns procesul, a păstrat decizia magistraţilor craioveni.

Potrivit ANI, „persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani”.

Împotriva edilului a fost întocmit şi un dosar penal pentru abuz în serviciu exact pentru modul de cheltuire a banilor publici.

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here