Primarul comunei Schitu a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova

Primarul comunei Schitu, Olt, Cornel Ionescu, a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la Curtea de Apel Craiova, unde edilul ceruse anularea deciziei prin care ANI a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în cazul său. Decizia magistraților nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
 
Magistrații Curții de Apel Craiova au decis, la începutul săptămânii, că ANI a avut dreptate în cazul primarului din Schitu, Cornel Ionescu, căruia i-au respins, prin Hotărârea 426/2014, acțiunea prin care edilul a solicitat anularea raportului întocmit de inspectorii de integritate. Agenția Națională de Integritate a constatat, la sfârșitul anului trecut, că primarul Cornel Ionescu a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală. Inspectorii de integritate au descoperit că, în calitate de primar, Ionescu a emis o dispoziție cu privire la adjudecarea ofertelor privind concesionarea unui imobil situat în curtea primăriei, în care urma să funcționeze un cabinet medical, prin care a fost declarată câștigătoare oferta prezentată de societatea comercială deținută de fiul și nora acestuia. Edilul a încheiat cu nora sa (în calitate de reprezentant legal al societății) contractul de concesiune având ca obiect exploatarea imobilului cu pricina, precum și procesul-verbal de predare / primire a imobilului. De asemenea, primarul a semnat cererea de ofertă adresată societății comerciale, precum și adresa primăriei, prin care se comunică societății faptul că oferta acesteia a fost declarată câștigătoare.
 
„Astfel, acesta (primarul Cornel Ionescu – n.r.) a încălcat dispozițiile art. 76 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora «primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I.Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută»”, susținea ANI într-un comunicat de presă.
 
Inspectorii de integritate au mai informat că au rezultat indicii privind săvârşirea infracţiunii de conflict de interese și sub aspect penal, întrucât, în calitate de primar, a emis, la data de 19 februarie 2010, dispoziția de numire a nurorii sale într-o funcție publică de execuție și, ulterior, la data de 12 decembrie 2011, dispoziția de numire a acesteia în funcția publică vacantă de conducere de secretar al comunei Schitu. Totodată, Cornel Ionescu a aprobat și fișa postului aferentă funcțiilor publice în care a fost numită nora sa.
 
„Astfel, Ionescu Cornel a încălcat și dispozițiile art. 2531 din Codul Penal al României, potrivit cărora «fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material […] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă»”, se mai arăta în comunicatul de presă.
 

În acest context, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Precizăm că hotărârea Curții de Apel Craiova nu este definitivă, ea putând fi atacată de edilul din Schitu cu recurs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here