Medicii veterinari îşi intensifică controalele în perioada sărbătorilor de iarnă în pieţe şi unităţile alimentare

Pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când comercializarea şi consumul cantităţilor de alimente de origine animală şi nonanimală cresc considerabil, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt îşi înteţeşte acţiunile de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă.

DSVSA a dispus măsuri suplimentare în această perioadă, concentrate asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi se vinde carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse alimentare de origine animală si nonanimală, a anunţat, în cadrul Colegiului Prefectural de joi, Mariana Mitroi, reprezentantă a DSVSA Olt. 

Program de lucru special pentru medicii veterinari a început marţi şi va dura până în ultima zi a anului. În acest interval de timp, inspectorii sanitar-veterinari vor verifica modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din pieţele agroalimentare, carmangeriile, măcelăriile, magazinele alimentare de cartier, supermarketurile, hypermarketurile şi depozitele alimentare, precum şi din unităţile de alimentaţie publică, restaurantele, cantinele şi bufetele.

De asemenea, la nivelul circumscripţiilor sanitare veterinare ale DSVSA va fi asigurată permanenţa, începând cu data de 9 decembrie, între orele 08.00 şi 16.00 de luni până vineri, şi între orele 08.00 – 14.00, sâmbăta şi duminica, timp în care medicii veterinari vor efectua examenul trichineloscopic la carnea de porc prezentată de oameni. Începând cu data de 19 decembrie, programul de lucru în circumscripţii se va prelungi până la ora 18.00. 

Târgurile, neautorizate

Până în acest moment, nici un târg din judeţ nu a obţinut autorizaţie sanitară veterinară pentru sacrificarea şi comercializarea animalelor. În plus, proprietarii de animale necrotaliate riscă să rămână fără dobitoace dacă sunt prinşi cu ele în trafic. Animalele vor fi confiscate, ucise şi arse, chiar dacă ele nu prezintă risc de îmbolnăvire. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii DSVSA, care spun că măsura este prevăzută de legislaţia în vigoare. În plus, poliţiştii sunt, şi ei, cu ochii în patru în această perioadă pentru împiedicarea traficului cu animale. „Legea este foarte strictă la ac est capitol, iar noi ne-am confruntat cu mai multe cazuri de acestea în ultimul timp. Chiar de curând am oprit în trafic un transport de zeci de animale necrotaliate pe care reprezentanţii DSVSA le-au confiscat, ucis şi le-au predat la crematoriu. Chiar dacă animalele nu sunt bolnave, proprietarii riscă să rămână fără ele dacă nu au crotalii”, a declarat şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt, comisarul şef Cătălin Florescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here