Cum l-a sărăcit Bercea Mondial pe afaceristul Marian Chitea

Omul de afaceri Marian Chitea, arestat preventiv, joi, de procurorii DIICOT împreună cu administratorul firmelor sale, cu Bercea Mondial și cu soția acestuia, a pierdut toți banii câștigați din afaceri cu statul după ce a intrat în combinații cu interlopul din Slatina. 

Sumele imense de bani câștigate de Marian Chitea în perioada 2005 – 2009 din contracte încheiate de firmele sale cu instituții ale statului, dar și din afaceri cu terți, au fost pierdute în afacerile derulate cu interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, susțin surse apropiate lui Chitea.

„A rămas fără nimic, nu mai are un leu. A câștigat bani foarte mulți care s-au dus apoi pe dobânzi imense practicate de clanul Bercea. Nu mai are nimic”, au declarat sursele citate.
Sandu Anghel, condamnat la peste opt ani de închisoare într-un alt dosar, era cunoscut pentru dobânzile mari practicate la împrumuturi bănești. El reușea să convingă afaceriști de seamă la nivel local să ia bani cu camătă de la el, după care se folosea de diverse tertipuri ca împrumutații să nu îi poată rambursa la termenul convenit banii. Intrau în joc dobânzile năucitoare practicate de interlop sau gajurile cu care erau garantate împrumurile. Așa a pierdut, de pildă, familia Cenușă terenul fostei tipografii de stat din Slatina, pe care a cumpărat-o la câțiva ani după Revoluție, după ce Bercea s-a folosit de serviciile de interpus ale lui Cristinel Cenușă. Așa a pierdut și Marian Chitea sume impresionante de bani după ce a intrat în afaceri imobiliare și cu autoturisme cu Sandu Anghel.

Combinații 

Marian Chitea, fost director al Hidroserv Olt, reţinut, săptămâna trecută, de procurorii DIICOT Craiova, a fost arestat, joi seară, alături de Bercea Mondial, de soţia acestuia, Fănica, şi de administratorul unei firme aparţinând lui Chitea, George Sergiu Dănişor, din Craiova, într-un dosar în care cei patru sunt acuzaţi de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. 
Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi s-au petrecut în perioada 2007 – 2011, când Bercea Mondial se afla în libertate. La mijloc este vorba de afaceri imobiliare în care au fost folosite facturi fictive pentru supraevaluarea unor terenuri, dar şi afaceri ilegale cu autoturisme.

Potrivit procurorilor, cele patru persoane, prin intermediul SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, administrată de către inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC EURO TEHNO GRUP SRL Piteşti şi SC AUTEC AUTOTEHNIK SRL Piteşti.

„Autoturismele au fost cumpărate în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, prin numiţii Anghel Sandu şi Anghel Florin, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina. Există suspiciuni că deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea, prin intermediul inculpatului Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial» au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate”, se arată în rechizitoriu.

Prin manopere similare, inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, în calitate de administratori şi în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, au achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate, mai spun anchetatorii.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la un milion de euro.

Marian Chitea se numără printre rudele de lux ale interlopului Bercea Mondial după ce i-a botezat acestuia unul dintre nepoţi. Chitea, fost membru PDL, a demisionat din funcţia de director al Hidroserv Olt şi din Partidul Democrat Liberal în 2011, după ce Bercea a fost reţinut pentru tentativă de omor. 

Bercea Mondial este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde ispăşeşte o pedeapsă de opt ani şi nouă luni de închisoare pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011. El a fost condamnat definitiv în 20 mai 2014. În acelaşi dosar, Fănica Anghel a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

Totodată, soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin şi Grinică Ion Anghel, precum şi fiica, Izaura, şi ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie, fiind acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu. Florin Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă de omor.

Bercea Mondial şi fiica sa Izaura au mai fost trimişi în judecată pentru că ar fi încercat să mituiască un angajat al Penitenciarului Colibaşi. În acest dosar, Tribunalul Argeş a decis, în 18 septembrie, să îl aresteze preventiv pe Bercea Mondial şi să o plaseze în arest la domiciliu pe Izaura Anghel. Sandu Anghel ar fi încercat să ofere, prin intermediul fiicei sale, 300 de euro unui gardian al unităţii de detenţie pentru a i se permite să primească un telefon mobil şi pentru ca acesta să intervină în favoarea sa pe lângă Comisia de muncă din penitenciar.

 
Imperiul lui Bercea Mondial
 

La momentul în care a fost condamnat definitiv de instanță Bercea Mondial deținea în Slatina o mare avere imobiliară care se intindea pe bulevardul A.I.Cuza si pe străzile Ecaterina Teodoroiu, Pitești, Aleea Tipografului, Tunari, Cireașov, Mihai Eminescu, Piața Gării, Primăverii, Eugen Ionescu, dar și în afara Slatinei, unde interlopul deținea, prin interpuși, două terenuri extravilane. Pe lista care cuprindea 35 de poziții, numele lui Sandu Anghel figura, ca proprietar, în cinci rânduri. Interlopul era proprietar direct al imobilului din strada Pitești, nr. 114 (225 mp) și al terenului aferent (311 mp), al altui teren în suprafață de 240 mp situat la aceeași adresa, al spațiului comercial de la numărul 18 din b-dul A.I.Cuza, precum și al unei casei, cu terenul aferent, de la aceeași adresa. Sandu Anghel avea în proprietate și casa din strada Mihai Eminescu, numărul 49 (în centrul vechi al Slatinei) cu tot cu terenul în suprafață de 446, 69 mp.

Ca proprietară figura și soția lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, la trei poziții: două terenuri în suprafață de 1000 mp fiecare pe strada Pitești, numerele 110 – 112 (numere cadastrale 3704/1/2 și 3704/1/3) și un teren de 137 mp situat pe strada Mihai Eminescu, la numerele 37-39. 

Zeci de alte proprietăți figurau pe numele copiilor lui Bercea, dar și pe numele unor interpuși. Pentru cumpărarea unora dintre acestea au fost folosite firmele lui Marian Chitea. 
Trei case au fost dărâmate după ce Primăria Slatina a dovedit în instanță că interlopul le-a construit fără autorizație de construire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here