Senatorul de Olt Mihai Niță a pierdut procesul cu ANI la Curtea de Apel Craiova

Senatorul Mihai Niță a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integriate la Curtea de Apel Craiova, acolo unde demnitarul a cerut anularea raportului prin care inspectorii de integritate au constatat starea sa de incompatibilitate.

 

Magistrații Curții de Apel Craiova au respins, în 27 noiembrie, plângerea prin care senatorul de Olt Mihai Niță solicita anularea raportului Agenției Naționale de Integritate. Demnitarul a fost declarat incompatibil în martie anul acesta, la pachet cu alți 21 de senatori și 10 deputați, după ce inspectorii de integritate au descoperit că Mihai Niță deținea simultan funcția de senator și calitatea de administrator la o firmă. „Mihai Niță, senator, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 decembrie 2008, întrucât deține, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al  S.C. BRANIT S.R.L.”, se arată în raportul ANI.

Niță s-a adresat Curții de Apel Craiova în 20 iunie, primul termen consumându-se în septembrie. După trei amânări, magistrații a dat câștig de cauză ANI. Hotărârea 434/27.11.2014 nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Dacă sentinţa pronunțată de magistrații craioveni va rămâne definitivă, Mihai Niță își va pierde mandatul de senator, pentru că Legea 176/2010 stipulează că „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilității constituie temei pentru eliberarea din funcție, precum şi interdicția de a mai ocupa o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a raportului”.

Senatorul Mihai Niță nu este singurul ales din Olt care pierde un proces cu ANI la Curtea de Apel. Primarul comunei Schitu, Olt, Cornel Ionescu, a pierdut recent un proces cu Agenția Națională de Integritate (ANI) la aceeași instanță. În cazul său, ANI a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese. Nici în această cauză sentința magistraților din Bănie nu este definitivă.

De asemenea, primarul orașului Scornicești, Cătălin Davidescu, a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI după ce reprezentanții acestei instituții au descoperit că edilul s-a aflat în stare de incompatibilitate în urmă cu trei ani, când a deținut simultan mai multe funcții publice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here