INVESTIGAȚII / Mărirea şi decăderea lui Marian Chitea. Afaceri, bani, deziluzii

Om de afaceri în domeniul proiectării, Marian Chitea, fost director al Hidroserv Slatina, arestat preventiv, săptămâna trecută, de mână cu interlopul Bercea Mondial şi cu soţia acestuia (ambii condamnaţi definitiv la închisoare în alte dosare), dar şi cu administratorul firmelor sale, George Sergiu Dănişor, pentru evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani, este un personaj-cheie în cazul mai multor afaceri dubioase din Olt. El nu a făcut afaceri doar cu Bercea. Fostul primar al Slatinei Gabriel Diaconu, condamnat definitiv la închisoare de instanţa de judecată pentru fapte de corupţie, este, de pildă, un alt partener de afaceri al lui Chitea.

Membru al Partidului Democrat Liberal, Marian Chitea a încasat sume enorme de bani de la stat prin firmele sale CTP Consult Compani SRL şi SC Topcad Construct SRL. În 2009, Marian Chitea a fost propus de PDL pentru postul de subprefect al judeţului Olt. Nominalizarea i-a fost retrasă, atunci, după ce o persoană importantă (care nu mai este printre noi) a denunţat trecutul nu tocmai curat al afaceristului. Locul de subprefect a revenit, la acea vreme, lui Adrian Pop, actualul şef al Poliţiei Locale Slatina. Partidul l-a aburcat apoi pe Chitea, tot în 2009, în funcţia de director al Hidroserv Slatina, post din care a demisionat în 2011, în urma scandalului legat de arestarea interlopului Bercea Mondial, de care îl legau vechi relaţii şi căruia îi botezase un nepot, numărându-se astfel printre rudele de lux ale interlopului. Marian Chitea a demisionat, tot în 2011, şi din calitatea de membru al PDL, dispărând din spaţiul public.
 
Afaceri cu Bercea Mondial
 
Marian Chitea a devenit nu doar ruda interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, ci şi partenerul acestuia de afaceri în domeniul imobiliar. Afacerile imobiliare ale lui Bercea, un păienjeniş de vânzări-cumpărări directe sau prin interpuşi, cele mai multe pe bază de documente fictive, l-au înghiţit repede pe Chitea. Acesta a cumpărat de la interlop, în urmă cu mai mulţi ani, mai multe terenuri pe care le-a vândut cu profit. Unul dintre primele terenuri cumpărate de Chitea pe numele firmei sale, SC Topcad Construct SRL, este situat în Slatina, strada Oituz, numărul 25, figurând la poziţia cadastrală 418 şi întinzându-se pe o suprafaţă de 150 metri pătraţi. Pe teren se aflau şi construcţii în suprafaţă de 15, 21 mp. Terenul a fost vândut cu un profit bun, astfel că Chitea a prins gust pentru acest gen de afaceri, intrând în combinaţii mai adânci cu Bercea. De la afacerile imobiliare, Chitea şi clanul Bercea Mondial s-au extins şi în traficul cu autoturisme second-hand, cumpărate şi vândute, de asemenea, prin proceduri fiscale în afara legii, potrivit procurorilor.
 
Ţepe cu Gabriel Diaconu, fost viceprimar al Slatinei
 
În trecut, Marian Chitea a dezvoltat afaceri şi cu Gabriel Diaconu, fostul viceprimar al Slatinei condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la patru ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, în prezent fostul edil ispăşindu-şi pedeapsa în Penitenciarul Drobeta Turnu Severin. Chitea şi Diaconu erau cunoscuţi în mediul de afaceri ca oameni care, deşi au câştigat sume imense din afacerile cu statul, s-au dovedit extrem de zgârciţi în a-şi onora obligaţiile de plată către terţi.
 
Cei doi au înfiinţat, în 2009, firma TCU Diagabproiect SRL, specializată în arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică legate de acestea. Nu s-a uscat bine cerneala pe actele de înfiinţare a firmei că au şi început să curgă procesele în urma unor ţepe trase de cei doi mai multor agenţi economici. Stă mărturie dosarul 22071/281/2010 înregistrat la Judecătoria Ploieşti, căreia SC Lekomet SRL s-a adresat pentru recuperarea unei sume de bani de la firma slătineană, ca şi dosarul 7552/281/2010, înregistrat la aceeaşi judecătorie şi în care creditor este SC Blanctruks SRL Ploieşti. Ambele procese au avut ca obiect investirea cu formulă executorie a unor bilete la ordin. În aceeaşi perioadă, Marian Chitea trăgea ţepe seriose şi prin SC Topcad Construct SRL şi SC Consult Compani SRL firmelor care îl serveau cu lucrări geotehnice. Firma Atreides Geotech SRL este una dintre aceste societăţi. În acest gen de afaceri mâna lui dreaptă era George Sergiu Dănişor, administratorul firmelor lui Chitea, şi el arestat săptămâna trecută. 
 
Hydro-Cinetica SRL
 
Potrivit surselor noastre, afacerile cu Bercea Mondial l-au lăsat fără o leţcaie pe Marian Chitea. Poate nu chiar aşa, dar, oricum, interlopul şi-a uşurat partenerul de afaceri de zeci de miliarde de lei vechi pe calea dobânzilor care l-au cocoşat pe Chitea după ce Bercea Mondial a avut grijă să-l introducă în galeria clienţilor care au beneficiat de banii săi.
 
Pe când era director al Hidroserv Slatina, Marian Chitea a întrevăzut soluţia de a-şi reveni financiar, înfiinţând, în 2010, societatea Hydro-Cinetica SRL. Firma are drept activitate principală fabricarea lagărelor, angrenajelor, cutiilor de viteză şi a elementelor mecanice de transmisie, un domeniu intersectabil cu activitatea Hidroserv. Societatea urma să devină o căpuşă, însă dorinţa lui Chitea (asociat în societate cu fostul director adjunct tehnic de la Hidroserv, Mihai Oprişor şi cu Gheorghe Zăncescu din Craiova), nu s-a îndeplinit pentru că valurile mediatice generate de arestarea interlopului Bercea Mondial, l-au lovit în plin, împrejurările silindu-l să demisioneze de la conducerea Hidroserv. Şi totuşi, societatea a funcţionat, pe pierderi în primii ani.
 
În 2013 firma a înregistrat şi profit, minuscul însă în raport cu ceea ce îşi dorea Chitea. Care, după ce şi-a pierdut banii pe mâna lui Bercea, după ce şi-a pierdut şi o funcţie bine plătită, precum şi noile perspective în afaceri tot din cauza interlopului, acum a ajuns, pe mâna aceluiaşi Bercea, şi după gratii. La pachet cu o rudă a sa, pentru că George Sergiu Dănişor, de fel din Craiova, nu este doar administrator al firmelor sale. El este şi unchi prin alianţă al lui Chitea. 
Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here