Marian Chitea a fost pus în libertate în dosarul în care este acuzat de evaziune şi spălare de bani

Omul de afaceri slătinean Marian Chitea, arestat preventiv săptămâna trecută într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. a fost pus în libertate, miercuri după-amiază, de magistraţii Curţii de Apel Craiova, unde Chitea a contestat măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Dolj.

În libertate a fost pus şi administratorul firmelor lui Chitea, George Sergiu Dănişor, arestat o dată cu omul de afaceri. Deşi instanţa a admis şi contestaţiile făcute de interlopul Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi de soţia sa, Fănica, arestaţi în acelaşi dosar, cei doi rămân după gratii pentru a-şi ispăşi pedepsele cu închisoarea într-un alt dosar.

„Admite contestaţiile. Desfiinţează încheierea atacată şi, rejudecând: Respinge propunerea de luare a măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Dănişor George Sergiu, Chitea Marian Dumitru, Anghel Fănica şi Anghel Sandu. Dispune punerea de îndată in libertate a inculapţilor Dănişor George Sergiu, Chitea Marian Dumitru, Anghel Fănica şi Anghel Sandu dacă nu sunt arestaţi în altă cauză. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, se arată în sentinţa instanţei, care este definitivă.

Marian Chitea, fost director al Hidroserv Olt, reţinut, miercuri seară, de procurorii DIICOT Craiova, a fost arestat, joi seară, alături de Bercea Mondial, de soţia acestuia, Fănica, şi de administratorul unei firme aparţinând lui Chitea, George Sergiu Dănişor, din Craiova, într-un dosar în care cei patru sunt acuzaţi de evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. 

Faptele pentru care inculpaţii sunt cercetaţi s-au petrecut în perioada 2007 – 2011, când Bercea Mondial se afla în libertate. La mijloc este vorba de afaceri imobiliare în care au fost folosite facturi fictive pentru supraevaluarea unor terenuri, dar şi afaceri ilegale cu autoturisme.

Potrivit procurorilor, cele patru persoane, prin intermediul SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, administrată de către inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, au derulat mai multe tranzacţii comerciale cu autoturisme achiziţionate de la SC EURO TEHNO GRUP SRL Piteşti şi SC AUTEC AUTOTEHNIK SRL Piteşti.

„Autoturismele au fost cumpărate în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, prin numiţii Anghel Sandu şi Anghel Florin, delegaţi, iar plata acestora s-a făcut atât prin depuneri în numerar în conturile celor două societăţi din municipiul Piteşti, judeţul Argeş, cât şi prin plăţi făcute direct din conturile SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina. Există suspiciuni că deşi autoturismele au fost înregistrate în contabilitatea SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina ca mijloace fixe, acestea, prin intermediul inculpatului Anghel Sandu, zis «Bercea Mondial» au fost înstrăinate către membrii familiei acestuia sau alte persoane găsite tot de către acesta, fără a mai fi achitate”, se arată în rechizitoriu.

Prin manopere similare, inculpaţii Marian Dumitru Chitea şi George Sergiu Dănişor, în calitate de administratori şi în numele SC TOPCAD CONSTRUCT SRL Slatina, au achiziţionat de la membrii familiei lui Bercea Mondial bunuri mobile şi imobile la preţuri supraevaluate, mai spun anchetatorii.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la un milion de euro.

Marian Chitea se numără printre rudele de lux ale interlopului Bercea Mondial după ce i-a botezat acestuia unul dintre nepoţi. Chitea, fost membru PDL, a demisionat din funcţia de director al Hidroserv Olt şi din Partidul Democrat Liberal în 2011, după ce Bercea a fost reţinut pentru tentativă de omor. 

Deşi arestaţi în noul dosar, în cazul soţilor Anghel a fost vorba doar de o formalitate, întrucât ei se află deja în închisoare în urma condamnării în alte dosare, astfel că ei rămân în continuare după gratii.

Bercea Mondial este încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde ispăşeşte o pedeapsă de opt ani şi nouă luni de închisoare pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un bar, în 2011. El a fost condamnat definitiv în 20 mai 2014. În acelaşi dosar, Fănica Anghel a fost condamnată la un an de închisoare cu executare, pentru mărturie mincinoasă şi instigare la această infracţiune.

Totodată, soţia lui Bercea Mondial, doi fii ai acestuia, Florin şi Grinică Ion Anghel, precum şi fiica, Izaura, şi ginerele lui Sandu Anghel, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie din Constanţa, la sfârşitul lunii iunie, fiind acuzaţi de şantajarea lui Mircea Băsescu. Florin Anghel i-ar fi dat fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţână, în perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Bercea Mondial era judecat pentru tentativă de omor.

Bercea Mondial şi fiica sa Izaura au mai fost trimişi în judecată pentru că ar fi încercat să mituiască un angajat al Penitenciarului Colibaşi. În acest dosar, Tribunalul Argeş a decis, în 18 septembrie, să îl aresteze preventiv pe Bercea Mondial şi să o plaseze în arest la domiciliu pe Izaura Anghel. Sandu Anghel ar fi încercat să ofere, prin intermediul fiicei sale, 300 de euro unui gardian al unităţii de detenţie pentru a i se permite să primească un telefon mobil şi pentru ca acesta să intervină în favoarea sa pe lângă Comisia de muncă din penitenciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here