Primul album de artă plastică semnată Nicolae Truță a fost lansat, vineri, la Galeria „Artis” din Slatina a Muzeului Județean Olt, la aproape patru ani de la trecerea pictorului la cele sfinte. Albumul a apărut prin grija asociației culturale care îi poartă numele, condusă de soția artistului, Elena Truță. Evenimentul a adunat foarte mulți prieteni ai marelui dispărut, artiști plastici, scriitori sau simpli iubitori de artă care au reliefat calitățile artistice și umane rare pe care Nicolae Truță le-a avut. Au fost povestite multe întâmplări trăite alături de artist, unele dintre ele depănate printre lacrimi.
Sala de expoziții a Muzeului Județean s-a umplut de cei care l-au cunoscut pe Nicolae Truță. Soția artistului, Elena Truță, neobosită în a cinsti memoria soțului său, a citit cu greu, printre lacrimi, de pe hârtia pe care și-a adunat câteva gânduri, făcând cunoscut parcursul efortului depus pentru ca albumul de artă, pe care artistul și l-a dorit atât de mult în timpul vieții, să vadă lumina tiparului, printre sponsorii acestui proiect numărându-se și Primăria Slatina. Despre omul și artistul Nicolae Truță au vorbit oameni care i-au fost apropiați, exprimând regretul că el a plecat atât de devreme la ceruri și povestind întâmplări trăite alături de pictor: Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean, pictorul Dan Dimulescu, Iulian Ghiță (peședintele Fundației „Ion Popescu-Negreni”), scriitorul Teodor Firescu de la Râmnicu Vâlcea, medicul și scriitorul Ioan Florin Tuinea, preotul Nicolae Nicolaescu, profesorul Victor Constantin, poetul Viorel Păcală etc. Pictorul George Păunescu a evocat, printre lacrimi, momentul în care l-a cunoscut pe Nicolae Truță, mărturisind că îi datorează acestuia multe lucruri care i-au influențat parcursul profesional și artistic.
N-au lipsit de la eveniment artiștii plastici Lucian Rogneanu de la Craiova, Severică Mitrache, Marcel Duțu, Paul Tudor-Balș, Bucur Borcan, scriitorii Gheorghe Atanasescu, George Vaiman, George Nina Elian, Cecilia Romaniuc, Aurelia Grosu de la Muzeul Județean, Ion Popescu-Labă, șefi de instituții culturale, cu toții în calitate de prieteni ai artistului omagiat. Pentru că Nicolae Truță, oricât de greu ar fi de crezut în cazul unui om, nu a avut niciodată dușmani.
Apariția albumului de artă a fost coordonat de criticul şi istoricul de artă prof. univ. dr. Ioan Iovan de la Timișoara, cel care a semnat mai multe cronici plastice pozitive despre arta lui Nicolae Truță. Criticul nu a putut fi prezent la lansarea albumului, dar a trimis un mesaj emoționant căruia i-a dat citire soția artistului.
•••
Pictorul Nicolae Truță s-a născut la Dobrețu, în județul Olt, la 9 februarie 1949. Studiile primare le-a făcut la Școala Generală din comuna natală, după care a urmat cursurile Liceului de Arta din Craiova, avându-i ca profesori pe Ilie Marineanu și Ștefan Brădiceanu. În anul 1974 a absolvit Facultatea de Arte Plastice din Timișoara, devenind ulterior membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Debutul său artistic a avut loc în anul 1968, la Galeriile „Cromatic” din Craiova, într-o expoziție de grup, alături de colegii Jean Pârvan și Nicolae Ureche, demers girat de reputatul grafician Gabriel Bratu.
Cariera sa plastică a însumat 54 de expoziții personale deschise între anii 1974 – 2009, la București, Timisoara, Slatina, Craiova, Sibiu, Râmnicu-Vâlcea. De-a lungul vieții a participat la peste 250 de expoziții naționale, interjudețene, județene sau de grup. În calitate de sculptor, Nicolae Truță a fost creatorul a numeroase monumente de for public amplasate la București, Slatina, Drăgănești-Olt, Șerbănești, Crâmpoia (județul Olt), Velești (județul Dolj). Printre sculpturile sale se numără cele care îi reprezintă pe Constantin Brâncoveanu, Radu Greceanu, Ionașcu Cupețu, Tudor Vladimirescu, Mihai Eminescu, Carol Davilla, Petre S. Aurelian, Nicolae Titulescu, Ion Minulescu, Dinu Lipatti, Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Dimitrie Caracostea, Dumitru Popovici și Dumitru Dobrescu. A executat ilustrații la peste 60 de volume.
Nicolae Truță a fost unul dintre marii ctitori și donatori ai colecției de artă românească a Muzeului Județean Olt, căruia i-a donat, la 5 decembrie 1997, nu mai puțin de 336 de lucrări din toate perioadele sale de creație.
Lucrările artistului înnobilează numeroase colecții muzeale naționale cum ar fi muzeele de artă din Slatina, Craiova, Galați și Calafat, dar se găsesc și în colecții particulare aflate în Franța, Germania, Belgia, Elveția, Canada, Bulgaria, Grecia, Canada, Anglia și Statele Unite ale Americii.