Direcţia pentru Cultură Olt, folosită de udemerista Csilla Hegedus pentru manevre la DCPN Mureş

Postul de director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Olt, ocupat până de curând în regim de interimat de unul dintre funcţionarii instituţiei, Gheorghe Iorga, este prins într-un scandal cu mari ecouri în Mureş, după ce ex-ministrul Culturii, Csilla Hegedus, l-a dat la o parte pe Iorga şi l-a detaşat pe acest post pe directorul DCPN Mureş, Nicolae Băciuţ. Ordinele de detaşare, pentru că au fost două la număr, au fost emise cu încălcarea legii, întrucât directorul de la Mureş se află de trei luni în concediu medical. Între timp, pentru că la DCPN Olt nu mai are nimeni drept de semnătură, angajaţii nu îşi pot încasa salariile şi nu pot fi plătite utilităţile.

Director interimar al Direcţiei pentru Cultură Olt de mai multe luni, Gheorghe Iorga nu mai ocupă această funcţie din 4 decembrie, întrucât cea care a ocupat până de curând funcţia de ministru al Culturii, Csilla Hegedus, nu i-a mai prelungit mandatul prin ordin. În aceste condiţii, la DCPN Olt nu s-a mai semnat niciun act oficial, iar dacă situaţia nu se rezolvă, angajaţii nu îşi vor putea încasa salariile pe decembrie. Mai mult, instituţia riscă să rămână fără utilităţi pentru că nici facturile nu pot fi plătite.

Contactat telefonic, Gheorghe Iorga a confirmat informaţiile, plângându-se că totul a fost cauzat de intenţiile neortodoxe ale fostului ministru al Culturii, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România, care a detaşat la Olt un om care, pentru că detaşarea s-a făcut ilegal, dar şi din motive de sănătate, nu poate ocupa funcţia de director. „Aşa este, situaţia este foarte complicată, nimeni nu mai are drept de semnătură în instituţie, aşa că nu putem încasa salariile şi nici nu mai putem plăti facturile la utilităţi. Vă daţi seama ce înseamnă să fim debranşaţi de la energie, cât costă rebranşarea? O situaţie similară a mai fost şi în trecut, dar atunci mi-a fost mie acordat drept de semnătură printr-un act oficial. Dar acum acest drept nu a mai fost acordat nimănui. Şi totul pentru moftul, poate politic, poate de altă natură, al unui ministru”, a declarat Gheorghe Iorga. 

Ilegal

Încercarea fostului ministru de a împuşca doi iepuri dintr-o lovitură, acoperirea funcţiei de director la DCPN Olt şi numirea la conducerea DCPN Mureş a unei persoane agreate de UDMR, cum probabil s-a intenţionat, a fost ilegală. Iar ilegalitatea a fost săvârşită cu bună ştiinţă de fostul ministru Csilla Hegeduş, potrivit informaţiilor noastre.

În data de 10 decembrie aceasta a emis Ordinul 282/10.12.2014 prin care dispunea ca, începând cu 11 decembrie 2014, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Mureş, scriitorul Nicolae Băciuţ, să fie detaşat pentru şase luni la DCPN Olt. Este motivul pentru care lui Gheorghe Iorga nu i s-a mai prelungit interimatul. Problema este că ordinul a fost emis în condiţiile în care şeful DCPN Mureş se afla în concediu medical de aproape trei luni de zile. Înştiinţată că omul se afla în repaus medical legal până pe 15 decembrie, udemerista Hegeduş a emis un al doilea ordin de detaşare valabil din data de 16 decembrie. Asta în condiţiile în care omul îşi prelungise concediul medical până în data de 6 ianuarie 2015. Ministrul Culturii a încălcat astfel Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, întrucât la dat la care au fost emise cele două ordine, raportul de serviciu al şefului DCPN Mureş era suspendat.

„Din 17 septembrie 2014 eu sunt în concediu medical, în urma unor probleme cardiace, mă rog, un cumul de afecţiuni care m-au învins. Fiind în concediu, m-a sunat la un moment dat (ministrul de atunci al Culturii, Csilla Hegeduş – n.r.) pentru că avea nevoie de nişte informaţii. Asta în urmă cu vreo lună şi jumătate. I-am spus că sunt în concediu medical, dar că o să sun la direcţie şi cei de la direcţie îi vor oferi informaţiile. Deci, ştia că eu sunt în concediu medical. Apoi, în data de 11 decembrie, la ora 14.39, a transmis prin fax un ordin ca, începând de la ora 08.00 a aceleiaşi zile, să fiu în Olt, fără să mă consulte, fără să mă întrebe ce şi cum e cu mine. Dacă nu ştia că sunt în concediu, e foarte grav, fiindcă ea nu ştia pe ce lume trăieşte. Cum se relaţionează cu o instituţie din subordinea ta, dând aşa orbeşte ordine? Iar dacă ştia, e şi mai grav fiindcă atunci a sfidat legea. După episodul acesta, i-am transmis la minister certificatul medical care era valabil până în 15 decembrie, dar eu în 12 decembrie am intrat la comisia de expertiză, fără să ştiu povestea cu ea, în vederea prelungirii concediului medical, la solicitarea medicilor, care consideră că încă nu sunt vindecat. În data de 15 decembrie, la ora 16.34, deci după încheierea programului, prin fax mi-a transmis la direcţie un alt ordin ca, începând din 16, dimineaţa, să fiu la Olt. Deşi, de data asta, ştia că sunt bolnav şi că sunt în concediu medical. Acesta este un aspect moral. Şi mai e unul financiar. Detaşarea mea la Olt presupunea cheltuieli de cazare, decontarea transportului dus-întors şa patru sute de kilometri, alocarea indemnizaţiei de detaşare, în condiţiile în care la Direcţia Mureş rămân contabila, casiera şi secretara. Deci decapitează o instituţie ca să rezolve lucrurile la Olt. Chipurile. În aceste condiţii ar fi însemnat că la Mureş ar fi detaşat pe altcineva cu aceleaşi costuri. Deci costuri dublate, din ce bani? Din banii ei, sau din bani publici? Legea 188/1999 îmi dă dreptul să refuz, pe motive medicale, detaşarea. Dar nici măcar nu pot ajunge la a refuza detaşarea pentru că nu mi se poate ordona detaşarea câtă vreme eu sunt în concediu medical, a declarat Nicolae Băciuţ.

El nu a vrut să comenteze explicit dacă măsura ministrului a avut drept scop numirea în locul său a unui maghiar agreat de UDMR, dar a lăsat să se înţeleagă faptul că varianta poate fi o temă de discuţie. „Gestul este unul asimilabil comportamentului din 1940, când românii au fost hăituiţi şi alungaţi şi au fugit din Ardeal”, a mai spus directorul DCPN Mureş. Nicolae Băciuţ, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariştilor Profesionişti şi cetăţean de onoare al oraşului Târgu Mureş, ocupă funcţia de director al DCPN Mureş din anul 2001.

Şefia DCPN Olt, din scandal în scandal

Postul de director al DCPN Olt, rămas vacant după ce, anul acesta, Dorin Teodorescu a demisionat din funcţie, a făcut obiectul mai multor scandaluri începând chiar cu abuzurile fostului director, care a folosit resursele umane şi materiale ale instituţiei în scop personal. Locul lui Teodorescu a fost ocupat apoi de ex-liberalul Nicolae Drăghici, după ce a devenit funcţionar public în urma unor manevre derulate la AJPIS, instituţie condusă de colega sa de partid Ileana Ghiţă. După Drăghici, care a pierdut conducerea instituţiei după ce PNL s-a retras de la guvernare, postul a fost supus unui concurs cu cântec, mai multe întrebări pregătite pentru candidaţi fiind extrase dintr-un domeniu în care lucrează, la DCPN Mehedinţi, un funcţionar care se trage din Corabia. Acesta a depus, însă, dosarul de concurs în afara termenului legal şi concursul nu a fost câştigat de nimeni. Între aceste manevre postul a fost ocupat, de mai multe ori, în regim de interimat, de Gheorghe Iorga, specialist în cadrul instituţiei care de fiecare dată a făcut faţă funcţiei. Situaţia incertă în care se află instituţia acum ar putea lua sfârşit prin implicarea noului ministru al Culturii, Ionuţ Vulpescu, mai ales că directorul de la Mureş a solicitat acestuia revocarea ordinelor emise de udemerista Csilla Hegeduş. În plus, mai multe personalităţi din Mureş au semnat un protest prin care cer premierului Victor Ponta şi actualului ministru al Culturii să pună capăt abuzului creat de fostul ministru.  

Sursa: Gazeta Nouă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here