Cardurile de sănătate returnate, din diverse motive, Casei de Asigurări de Sănătate Olt vor fi distribuite de medicii de familie, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei. Peste 230.000 de olteni au intrat, până acum, în posesia acestor carduri.
Pentru a veni în sprijinul asiguraţilor din zonele rurale, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt a găsit găsit soluţia prin care cardurile de sănătate returnate de poştaşi să ajungă, totuşi, în posesia celor care nu au fost găsiţi acasă, documentele electronice urmând să fie distribuite de medicii de familie.
„Pentru a veni în sprijinul asiguraţilor din zonele rurale, Casa de Asigurări de Sănătate Olt a convenit cu medicii de familie ca distribuirea cardurilor să se facă prin cabinetele medicilor de familie, fiind cazul a 205 medici şi a 4.843 de carduri. Diferenţa de 4.161 de carduri este în curs de distribuire prin ghişeele CAS Olt. Peste 150 de medici de familie se află deja în posesia cardurilor asiguraţilor de pe lista proprie, zilele viitoare urmând să le primească şi ceilalţi medici”, se arată în comunicatul remis, joi, Olt-Alert.
Factorii poştali au distribuit până acum, la nivelul judeţului Olt, 233.505 carduri de sănătate dintr-un total de 242.509. Restul de 9.004 carduri au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Olt, din motive obiective.
Conform unui proiect de hotărâre de guvern, cardul de sănătate va deveni obligatoriu de la 1 februarie 2015, dată până la care toţi furnizorii de servicii medicale sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze cititoare de carduri.
„În ceea ce priveşte obligativitatea folosirii cardului naţional de sănătate, conform Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, precum şi titularii cardului naţional de asigurări sociale de sănătate au obligaţia de a solicita şi, respectiv, de a prezenta acest document, la data acordării asistenţei medicale”, a declarat preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan.
Cardul naţional de sănătate reprezintă modalitatea prin care o persoană poate fi identificată ca asigurat în sistemul naţional al asigurărilor sociale de sănătate, să primească servicii şi, implicit, să certifice efectuarea serviciilor medicale primite.