INVESTIGAŢII / Afaceri dubioase între medicii Spitalului Municipal Caracal şi farmacişti

Cârdăşia dintre personalul medical al spitalelor şi anumite farmacii în urma căreia acestea obţin profituri mai bune din comerţul cu produse farmaceutice, în schimbul unor procente, nu ocoleşte nici Spitalul Municipal Caracal, unde, în lipsa unor medicamente, bolnavii sunt dirijaţi să-şi cumpere leacurile de care au nevoie de la câteva farmacii mari şi late. În horă au intrat, de ani buni, mai mulţi medici şi asistente ale căror interese lovesc în plin deontologia profesională.

În urmă cu circa trei luni, în cadrul unei întâlniri între conducerea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt cu furnizorii de servicii şi produse medicale din zona Caracal, directorul Spitalului Municipal Caracal a făcut apel la farmaciştii prezenţi şi la medici să renunţe la înţelegerile dintre ei în lumina cărora personalul medical indică bolnavilor de la ce farmacii să îşi cumpere medicamentele de care au nevoie.

Contactat telefonic, Liviu Radu a recunoscut că a ridicat această problemă la întrunirea cu pricina. „Eu ce pot să fac, şi aşa am şi făcut, în şedinţele pe care le am o dată sau de două ori pe lună cu medicii, îi îndemn să nu facă aceste lucruri. Soţia mea are şi ea o farmacie şi am avut grijă să nu facă lucrurile astea pentru că, cu siguranţă, ar fi probleme şi nici nu ar fi corect. Acum, ce fac ei, cei din spital, în particular, eu nu am un control asupra lor. Am luat şi o poziţie pe această temă de faţă cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, domnul Florin Ciocan, şi i-am rugat pe medici şi farmacişti în cadrul unei şedinţe la care a participat şi dânsul să nu facă asemenea lucruri. Acum, de ceea ce fac răspund ei înşişi până la urmă. M-aş bucura ca lucrurile să intre în normalitate din acest punct de vedere”, a declarat directorul spitalului din Caracal.

Pentru că Liviu Radu nu a avut şi nume la îndemână, am contactat noi mai multe persoane din spital, unele dintre ele fiind de acord să vorbească sub protecţia anonimatului. Potrivit acestora, printre farmaciile cu lipici la pacienţii „sfătuiţi” de personalul medical se numără şi Cercelan Farm, administrată de Elena T. Enache, care deţine 90% din acţiuni, şi de Paul Cătălin Enache. 

 

Sfaturi şi sfătuitori

 

Unul dintre numele vehiculate în această poveste este cel al medicului oncolog Vasile Mănoiu. Potrivit surselor citate, doctorul Vasile Mănoiu îşi trimite pacienţii către farmacia Cercelan Farm pentru produsele oncologice de care au nevoie. Contactat telefonic, domnia-sa a tăgăduit.

„La mine ce cumpără (pacienţii – n.r.), cumpără nişte vitamine şi nu dirijez pe nimeni către o farmacie sau alta. Singurii pe cei care îi sfătuiesc să se ducă la o anumită farmacie sunt cei care au nevoie de morfină, pentru că farmacia respectivă este singura din Caracal care are morfină”, spune medicul.

Doctorul Vasile Mănoiu a fost acuzat, la începutul anului trecut, de ministrul de atunci al Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, de furt, dezvăluind că indicele de complexitate al cazurilor tratate în Secţia de Oncologie a Spitalului Caracal era mai mare decât cel raportat de Institutul Oncologic Bucureşti. Conducerea spitalului i-a luat apărarea medicului învinuit de fostul ministru.

Doctorul Dănuţ Ghiţă, specialist în medicină internă, figurează şi el în rândul medicilor suspectaţi de legături cu anumite farmacii, acesta recunoscând că uneori face mai multe prescrieri pe anumite tipuri de produse farmaceutice, dar atât.

„Eu nu direcţionez pacienţii către anumite farmacii. Dar, apropo de anumite medicamente: la un moment dat, cred că fiecare medic (nu cred că doar la mine este asta) capătă o anumită rutină în prescriere şi uzează, ca să zic aşa, mai mult un anumit tip de medicament”, ne-a explicat dr. Dănuţ Ghiţă, povestindu-ne o situaţie de criză când anumite medicamente au lipsit de pe piaţă şi a trebuit să găsească soluţii pentru ca pacienţii să nu întrerupă tratamentul. „Termenul «dirijat» este incorect, dar atunci chiar a fost o problemă, ştiu că am luat legătura şi cu Casa de Asigurări de Sănătate, am discutat la vremea respectivă această situaţie şi sigur că important este până la urmă binele pacientului”, ne-a mai spus doctorul Ghiţă.

Vecinătatea, bat-o vina!

 

Un alt nume vehiculat pe fondul acestui subiect este cel al chirurgului Marin Bojan, care ar avea legături strânse tot cu farmacia Cercelan Farm şi care s-a apărat spunând că este posibil ca unele persoane să intenţioneze să-i facă rău.

„Există varianta ca cineva să vrea să îmi facă rău. Nu ar fi pentru prima oară. Nu am nicio legătură cu farmacia Cercelan, în afară de faptul că suntem foarte aproape. Eu nu eliberez reţete în spital, am cabinet particular şi e foarte aproape de farmacia Cercelan. Dumneavoastră credeţi că eu nu am altă treabă decât să îi spun bolnavului să ia medicamente de la farmacia Cercelan? Nu. Am suficientă activitate încât să nu mă cobor la acest nivel. Cei care se coboară la acest nivel să mă înjosească au anumite interese”, a comentat medicul Marian Bojan.

Într-un final, el a spus că „prieteni avem pe la toate farmaciile, dar e o prietenie pe criteriul profesional”. Nici noi nu spunem că ar fi vorba de alte criterii decât cele profesionale.

Dr. Maria Savu, de la Medicină Internă, are şi ea o explicaţie a pacienţilor care ajung la aceeaşi farmacie.

„Eu sunt şi homeopat, dar nu am competenţe, doar am urmat cursurile şi am diplomă. Ştiu însă nişte lucruri şi sunt copilaşi pe care îi îndrum la un cabinet medical al unei doctoriţe, homeopată cu diplomă, şefa Secţiei Pediatrie, şi cabinetul este aproape de farmacia Cercelan. Apoi sunt pacienţi cărora le spun: «Du-te, dom’le, ia un ceai de pătlagină, ia ceva, ia cutare», şi poate vreunul a ajuns la Farmacia Cercelan că numai asta ştiu că are de toate”, a declarat Maria Savu, cotind-o subtil către publicitate.

Unii dintre medici mai scapă sfaturi şi în favoarea altor farmacii, precum Farmacia Brad, patronată de Victor T. Brad, sau Viofarm, administrată de Viorica Gh. Şerban. 

 

Branduri mari, apucături mici

 

Cine crede că marile lanţuri farmaceutice din România câştigă într-atât încât să nu se coboare la asemenea practici se înşeală. Este şi cazul farmaciilor din Caracal aparţinând brandurilor Dona şi Catena, care au prins viaţă în imediata vecinătate a spitalului.

„Chiar dacă sunt nişte branduri, ele tot cu asta se ocupă. Deci reprezentanţii lor sunt mereu pe la cabinetele medicale, reglându-şi lucrurile la un nivel un pic mai jos: dacă celelalte farmacii merg la nivel de doctori, ăştia merg la nivel de asistenţi. Legătura este ţinută de asistentele farmaciste, care au relaţii cu diverse asistente din spital”, ne-au dezvăluit sursele citate.

În Caracal există două farmacii Catena cu doi responsabili, farmacistele-şefe Tudorina Malciu şi Anişoara Rezeanu. Prima ne-a asigurat că nimic din ceea ce ne-au dezvăluit sursele noastre nu este adevărat şi că niciodată angajatele farmaciilor Catena nu calcă prin spital. Pe cealaltă farmacistă-şefă nu am găsit-o pentru un punct de vedere pe acest subiect. Era în spital!

Sursa: gazetanoua.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here