Chiar dacă nu au în spate experienţa practică necesară, lipsa locurilor de muncă la ei acasă îi convinge pe absolvenţii din judeţul Olt să îşi încerce norocul în străinătate, unde îşi caută de muncă în diverse domenii.
Rata celor care pleacă peste hotare după absolvire este una foarte mare, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt, care susţin că cel puţin doi absolvenţi pe zi solicită adeverinţă pentru diplomele obţinute.
„O parte din absolvenţii de învăţământ de stat din Olt pleacă la muncă în străinătate, şi vedem asta după numărul solicitărilor pentru acordarea avizului pentru diplomele pe care le-au obţinut în şcolile noastre. Şi aceştia sunt destui de mulţi, cam doi pe zi cred. Deci rata este destul de mare”, a declarat şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt, Felicia Man.
Dacă absolvenţii aleg străinătatea pentru a-şi începe astfel un drum în viaţă, o parte din elevii plecaţi la studii în afara ţării revin acasă. Potrivit statisticilor IŞJ, numai în acest an şcolar 75 de elevi au revenit pe meleaguri natale, fiind reintegraţi în învăţământul din Olt.
„Pentru echivalarea studiilor acestora am făcut demersurile necesare către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, dar, aşa cum s-a văzut, a apărut o modificare în regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, care spune că dacă există clase sau module, ani de studii neechivalate se poate realiza o comisie la nivelul Inspectoratului Şcolar, la nivelul şcolii care să ateste gradul de stabilire a competenţelor pe care le au elevii pentru clasa respectivă”, a evidenţiat şefa IŞJ Olt.
Ea mai spune că în cazul acestor copii există fluctuaţii majore faţă de cunoştinţele obţinute de elevii rămaşi în ţară. „Ne încadrăm în limite normale, într-o anumită medie”, a reliefat Felicia Man.