Modificarea Legii Educaţiei pe tema religiei nu va reduce numărul dascălilor care predau această disciplină

Scoaterea religiei din rândul disciplinelor obligatorii prin declararea, de către Curtea Constituţională, ca neconstituţional aliniatul 2 al articolului 18 din Legea Educaţiei Naţionale nu va avea un efect negativ asupra profesorilor de religie, în sensul că numărul acestora nu va scădea, susţine inspectorul de specialitate din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Olt, Florica Grecu, care afirmă că această materie nu are o problemă după decizia CC.

Curtea Constituţională a decis, în noiembrie 2014, că este neconstituţional articolul din Legea Educatiei care spune că „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie”. Judecătorii Curţii au apreciat că cei care trebuie să facă o solicitare sunt părinţii care doresc ca aceste cursuri de Religie în şcoală să fie urmate de copiii lor. Florica Grecu susţine că viitoarea modificare a legii nu va crea o problemă la această disciplină şi că, în consecinţă, profesorii de religie nu vor avea de suferit.

„Eu nu ştiu de ce religia în şcoli trebuie să apară acum ca o problemă, pentru că nu s-a schimbat nimic în lege. Legea, mai precis art. 18 din lege, alin. 1, spune foarte clar că religia face parte din trunchiul comun, deci este disciplină obligatorie. Art. 2 din lege spune foarte clar că la solicitarea scrisă a elevului major sau a tutorelui, respectiv cel care are grijă de copil, elevul poate cere în scris să nu frecventeze orele de religie. Şi articolul 3 spune că religia poate fi predată doar de personal specializat, având în vedere sensibilitatea acestei discipline. Bun, acesta era conţinutul Legii 1/2011. Curtea Constituţională, la solicitarea celor care au făcut aceste demersuri, este vorba de un domn profesor, a hotărât că articolul 18, alin. 1 rămâne constituţional, deci face parte din trunchuil comun, şise schimbă conţinutul aliniatului 2, respectiv nu cei care nu vroiau să facă religia, ci depun cerere cei vor să facă religia. Dacă până acum, religia, disciplină a trunchiului comun, era frecventată de 98 sau 99% din elevii judeţului nostru, de ce s-ar schimba situaţia acum?”, a declarat, într-o conferinţă de presă, inspectorul de religie, care crede că introducerea cererilor pentru copiii care vor să frecventeze orele de religie nu va reduce numărul acestora. Şi chiar dacă s-ar reduce, numărul profesorilor de religie tot nu ar scădea, în opinia şefei IŞJ Olt, Felicia Man.

”În Olt sunt 180 de cadre didactice care predau religia în şcoli, şi chiar dacă un număr mare de părinţi declară că nu sunt de acord ca elevul să participe la orele de religie, şi 15 elevi sunt suficienţi ca să poată fi predată ora de religie. Sau, în altă ordine de idei, în conformitate cu articolul 63 din Legea Educaţiei Naţionale, numărul minim de copii în învăţământul preşcolar este 10, în cel gimnazial este de 12 elevi, iar în cel liceal şi postliceal este de 15 elevi. Prin urmare, sunt suficienţi aceşti copii pentru a se constitui o formaţiune de studiu”, a explicat Felicia Man.

În plus, peste 70% dintre profesorii de religie olteni sunt titulari, cei mai mulţi dintre ei având şi o a doua specialitate, fie o limbă străină sau limba româna, fie asistenţă socială.

„În legătură cu îngrijorarea manifestată ce se va întâmpla cu profesorii de religie, sunt convinsă că nu se va întâmpla nimic esenţial, Deşi nu cred că va fi cazul, vom putea găsi o posibilitate să completăm normele didactice ale profesorilor de religie”, a asigurat şefa IŞJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here