Neîndepărtatea ţurţurilor de gheaţă formaţi la acoperişuri, sancţionată. Cât este amenda în Slatina

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Olt le reamintește cetățenilor că au responsabilitatea legală de îndepărtare a țurțurilor de gheață formați la nivelul acoperișurilor clădirilor pe care le dețin sau administrează. Nerespectarea normelor legale la acest capitol poate aduce, în Slatina, amenzi de până la 1.500 de lei.

Blocurile de gheață pot răni, în cădere, persoanele care trec prin zonă sau pot avaria autovehiculele parcate, atrag atenţia pompierii. De asemenea, atunci când există pericol iminent de cădere a ţurţurilor de pe clădiri, proprietarii sau administratorii au obligaţia să ia măsuri de avertizare şi de marcare a perimetrului expus riscurilor.

„Pentru a evita producerea unor evenimente nefericite, pompierii le recomandă proprietarilor de locuinţe şi asociaţiilor de proprietari să curăţe acoperişurile clădirilor, în limita posibilităţilor, şi să marcheze zonele unde există riscul căderii de ţurţuri sau zăpadă”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul Alin Băsăşteanu. 

De asemenea, proprietarii şi asociaţiile de proprietari au obligaţia atenţionării cetăţenilor care doresc să parcheze maşinile în apropierea blocurilor, pentru prevenirea rănirii acestora sau avarierii autovehiculelor, în cazul căderii de ţurţuri sau zăpadă de pe acoperiş. Nu în ultimul rând, curăţarea trotuarelor şi străzilor din apropierea blocurilor, astfel încât trecătorii să nu fie nevoiţi să meargă pe lângă imobile şi să fie surprinşi de eventualele căderi ale țurțurilor sau blocurilor de zăpadă dislocate de pe acoperişuri, este o altă obligaţie a proprietarilor sau, după caz, a proprietarilor de locuinţe.

În municipiul Slatina, conform Hotărârii Consiliului Local 490/2014, neîndepărtarea zăpezii și a gheții formate pe trotuare și căile de acces la imobile, pe acoperișurile și șarpantele imobilelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenzi între 500 și 800 de lei, pentru persoane fizice, și între 700 și 1500 de lei pentru persoane juridice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here