ANI cere Prefecturii Olt să emită ordinul de încetare a mandatului în cazul primarului din Scorniceşti

La mai mult de patru luni de când primarul oraşului Scorniceşti, liberalul Cătălin Davidescu, a pierdut definitiv procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, care a descoperit că edilul a ocupat simultan, în 2009, mai multe funcţii publice, încălcând astfel legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor, ANI cere Prefecturii Olt să demareze demersurile pentru încetarea mandatului pe care Davidescu o ocupă din 2012. Prefectura s-a conformat.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis, săptămâna trecută, un document oficial prin care solicită Prefecturii Olt aplicarea legii în ceea ce îl priveşte pe primarul oraşului Scorniceşti.

„Referitor la petiţia dumneavoastră privind pe Davidescu Nicolae Cătălin, înregistrată la Agenţia Naţională de Integritate sub numărul 1120/G/II/12.01.2015, vă comunicăm că Agenţia Naţională de Integritate a solicitat Instituţiei Prefectului – Judeţul Olt, aplicarea prevederilor art. 25 şi art. 26 din Legea nr. 176/2010 în ceea ce îl priveşte pe Davidescu Nicolae Cătălin”, arată ANI într-un răspuns la o solicitare în temeiul Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public. 

Prefectura a confirmat informaţia ANI. „Confirmăm că săptămâna trecută, mai exact marţi, s-a primit o adresă oficială de la Agenţia Naţională de Integritate, iar noi am trimis documentaţia către Primăria Scorniceşti”, a declarat prefectul judeţului, Silviu Neacşu. 

Potrivit procedurii, secretarul primăriei trebuie să transmită prefecturii un referat, iar în baza acestui document Instituţia Prefectului va emite ordinul de încetare a mandatului de primar. Chiar dacă edilul va alege să ceară în instanţă anularea actului administrativ, ordinul este executoriu, Davidescu urmând să decadă din funcţie începând cu data prevăzută în ordin.

Primarul oraşului Scorniceşti a fost declarat incompatibil în 2011 de ANI, care a descoperit că Davidescu a ocupat simultan mai multe funcţii publice în 2009, încălcând astfel legislaţia privind regimul juridic al incompatibilităţilor. Mai exact, Cătălin Davidescu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25.05.2009 – 30.11.2009, când a deţinut simultan funcţia de consilier local în cadrul Consiliului Local Scorniceşti (iunie 2008 – iunie 2010), funcţia de director coordonator în cadrul Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială Olt (25.05.2009 – 30.11.2009) şi calitatea de administrator în cadrul SC Loctrans SA (29.12.2008 – 2011). El a încălcat, astfel, prevederile art. 94, alin. (2), lit. a) şi c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare. „ Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, deoarece, conform dispoziţiilor art. 94, alin. (2), lit. a) şi c) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, «funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, în cadrul unei asociaţii familiale sau ca persoana fizică autorizată»”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţională de Integritate. 

Cătălin Davidescu a contestat raportul ANI la Tribunalul Bucureşti, care şi-a declinat competenţa către Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care a respins contestaţia edilului. Acesta a atacat hotărârea instanţei la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie, unde, în septembrie 2014, a pierdut definitiv procesul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here