Val de spargeri de autoturisme în judeţ. Şeful IPJ Olt: „Este un fenomen”. De ce sunt neputincioşi poliţiştii

Poliţiştii din Olt se confruntă în ultima perioadă cu un val de spargeri de autorurisme, din care dispar bunuri de valoare ale prorietarilor. Mulţi dintre infractori sunt identificaţi, iar prejudiciile recuperate, dar oamenii legii sunt neputincioşi în privinţa pedepsirii autorilor, pentru că ei sunt minori.

În cadrul Colegiului Prefectural de marţi, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul şef Cătălin Florescu, a explicat şi modul de lucru al grupurilor de infractori, şi asta din proprie experienţă.
 
„Eu personal m-am confruntat cu astfel de situaţii. Venind la serviciu, într-o sâmbătă, în zona bisericii de lângă Parchet, i-am văzut «la lucru». Îi cunosc şi eu. I-am văzut, am oprit maşina şi am sunat la Poliţia Municipiului Slatina. Ştiţi cum sunt? Înconjoară maşina şi, în momentul în care persoanele pleacă spre biserică, deschid uşa, iau şi fug”, a explicat şeful IPJ Olt.
 
Deşi mulţi dintre infractori sunt identificaţi, iar prejudiciile, în mare parte, recuperate, oamenii legii sunt neputincioşi în privinţa pedepsirii autorilor, pentru că ei sunt minori, lucru pe care comisarul şef Cătălin Florescu îl numeşte „fenomen”.
 
„Avem un fenomen cu privire la spargerea de autoturisme. În cea mai mare măsură, noi cunoaştem aceste grupuri. Este vorba de grupuri de minori care, în general, au vârste cuprinse între şase şi 13 ani. Se identifică, în unele cazuri destul de numeroase, se recuperează şi bunurile, dar finalitatea judiciară nu există pentru că autorii nu au discernământ. Soluţia este de a preveni, de a aduce la cunoştinţă cetăţenilor să nu-şi mai lase la vedere genţi, poşete, bunuri de valoare”, a declarat comandantul IPJ.
 
Hoţii nu preferă, însă, doar autoturismele lăsate neprotejate de proprietari, ci şi instituţii cu mare aglomeraţie, precum spitalele, în special Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. 
 
„O zonă criminogenă în ceea ce priveşte furtul din genţi şi poşete este Spitalul Judeţean, unde am tot încercat, împreună cu conducerea spitalului, să găsim o soluţie. Sunt foarte multe zone de acces, este foarte greu să se limiteze accesul şi este foarte greu să se găsească o soluţie. Se produc foarte multe furturi pe holurile spitalului sau în saloanele unde pacienţii sunt mai vulnerabili”, a arătat Cătălin Florescu.
 

Cea mai bună soluţie este, potrivit şefului poliţiştilor olteni, prevenirea acestui tip de infracţiuni. Printre activităţile preventive desfăşurate de Poliţia de Proximitate se numără şi responsabilizarea populaţiei privind conduita de autoprotecţie ce trebuie adoptată de cetăţeni. În acest sens, cu prilejul a diverse evenimente, oameni legii au distribuit cetăţenilor sute flyere şi pliante cu mesaje preventive şi au fost afişate postere la intrarea în magazine, supermarket-uri, instituţii publice şi zone aglomerate cu risc criminogen. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here