Primarul Slatinei, Minel Prina, în arest la domiciliu pentru trafic de influenţă. Lucian Șușală, arestat preventiv

Primarul municipiului Slatina, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu în dosarul în care ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, este urmărit penal pentru trafic de influență. Decizia a fost luată sâmbătă seară de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prina este suspectat de complicitate la trafic de inflluenţă. De asemenea, Curtea Supremă a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în același dosar pentru Lucian Petruț Șușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrat de Primăria Slatina. Procurorii DNA i-au mai audiat de Petre Bogdan Timofte şi Constantin Cristian Tomescu, om de afaceri care controlează una dintre firmele de casă ale Primăriei Slatina, SC Cafmin S.R.L.

Primarul Slatinei, Minel Prina, a fost plasat în arest la domiciliu după ce inițial a fost reținut, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de procurorii DNA, edilul fiind acuzat de complicitate la trafic de inflluenţă în dosarul în care ministrul Finanţelor este urmărit penal pentru o şpagă de 2 milioane euro. De asemenea, Curtea Supremă a decis măsura arestului preventiv pentru 30 de zile în același dosar pentru Lucian Petruț Șușală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, administrată de Primăria Slatina. Șușală este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica. 

Astfel, în luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul „Extinderea și reabilitarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Oltul” (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă și canalizare în aria de implementare a proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Olt”.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Scornicești și Potcoava”, „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în municipiul Slatina” și „Reabilitarea și extinderea rețelei de apă și canalizare în orașele Drăgănești-Olt și Piatra-Olt”.

 „Cu ocazia derulării procedurilor de licitație membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov Bogdan Darius, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiții de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului «Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt», având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății”, se arată în ordonanța DNA.

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Vâlcov Bogdan Darius, mai spun procurorii. De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul și prin intermediul inculpaților Lucian Petruț Sușală, Timofte Petre-Bogdan, Cristian Constantin Tomescu și a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului și viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăți comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula proveniența și destinația reală a sumelor de bani.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, urmare a înțelegerii cu omul de afaceri, suspectul Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca inculpații Prina Minel-Florin și Sușală Lucian Petruț să fi prezentați la data de 14 martie 2015, Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Anchetatorii fac precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, fost primar al Slatinei, a fost dus cu mandat, vineri seară, la sediul Direcției Naținale Anticorupție (DNA), pentru audieri. În august 2014, după ce Darius Vâlcov a fost nominalizat pentru preluarea portofoliului Finanțelor, fostul președinte al României, Traian Băsescu, avertiza că la Președinție au ajuns mai multe sesizări cu privire la încheierea unor contracte ilegale de Primăria Slatina.
 

Darius Vâlcov a fost ales primar al Slatinei în două rânduri, ocupând această funcție din 2004 până în 2012. În 27 martie 2012, el şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a pierdut funcţia de primar. A devenit membru al PSD, partid din partea căruia a candidat, la alegerile locale din 2012, la un nou mandat de primar al Slatinei, câștigându-l cu un procent de peste 80 la sută. În decembrie 2012, Vâlcov a fost ales senator de Olt din partea PSD. 

Din august 2014 până în decembrie 2014 Darius Vâlcov a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanţelor Publice.

Minel Prina a început să lucreze în cadrul Primăriei municipiului Slatina în anul 2003 ca inspector. În 2004 a fost ales director executiv al Direcţiei Tehnice până în luna martie a anului 2007, când a fost desemnat administrator public al Primariei municipiului Slatina. În 2012 a fost ales viceprimar, în toamna aceluiaşi an preluând mandatul de primar în regim de interimat, dupa ce Darius Vâlcov a fost ales senator. La începutul anului 2013 s-au organizat alegeri locale parţiale pentru funcţia de primar, caştigător fiind Minel Prina.

Proprietarul Tehnologica Radion, Theodor Berna, a fost trimis în judecată anul trecut, împreună cu alte șase persoane și patru firme, pentru un prejudiciu de 100 milioane de euro creat statului prin evaziune fiscală și spălare de bani. 

Potrivit fostului deputat Gelu Vișan, fost membru în fostul Partid Democrat Liberal, deși avea un proprietar în acte, Radion Tehnologica SRL ar fi fost controlată din umbră de lideri ai PDL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here