Punerea sub urmărire penală a ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, pentru fapte petrecute în timpul mandatului său de primar al Slatinei și plasarea actualului primar al municipiului în arest la domiciliu în dosarul fostului său șef vine într-un context mai cuprinzător, puțin cunoscut publicului larg, și care indică faptul că acțiunile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA) ar putea fi doar la început în ceea ce privește Primăria Slatina.
Acțiunile procurorilor DNA în legătură cu Primăria Slatina au loc în condițiile în care cu circa două luni în urmă Curtea de Conturi declanșa verificări amănunțite în instituție, nu în cadrul unui control tematic, programat, ci la o sesizare extrem de stufoasă. Auditorii externi au chemat pentru informații suplimentare foști angajați ai primăriei care au ocupat funcții de conducere în timpul mandatului lui Darius Vâlcov.
Tot Camera de Conturi Olt este cea care, în 2014, a oficializat informațiile care circulau în spațiul public în legătură cu mai multe contracte și licitații organizate sub mandatul de primar al lui actualului ministru al Finanțelor. Printre punctele raportului Curții de Conturi a României întocmit anul trecut se numără vânzarea neeconomicoasă a acţiunilor SC Aceti SA, al cărei capital social a fost deţinut în proporţie de 100% de Consiliul Local Slatina. Societatea a fost cumpărată de firma SC Rupiah SRL, controlată pe atunci de bucureşteanul Ovidiu Andrei Ramba, fiul fostului director al Radet Bucureşti, Virgil Ramba, cu o sumă mult mai mică decât valoarea contabilă a SC Aceti SRL. Potrivit raportului Curții de Conturi din 2014, al doilea ofertant la licitație, SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, al cărui asociat unic a fost tot Consiliul Local Slatina, „nu a avut nici o intenție clară de imprimare a unui trend crescător al «pasului de licitație» a acțiunilor, astfel că, prin inacţiunea sa, vânzarea acțiunilor SC Aceti SA s-a realizat la un preț mult inferior celui de la care s-a pornit licitația”.
„Achiziția acțiunilor de către celălalt participant la licitație s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoarea totală de 465.000 mii lei față de valoarea contabilă de 1.098.345,30 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acțiunilor în sumă de 633.345,30 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.
SC Rupiah SRL este administrată de Geanina Bobicu, fostă Natanzohn, o veche protejată a ministrului Finanţelor, Darius Vâlcov. Înfiinţată în urmă cu aproape 10 ani de o persoană oarecare, firma a avut primul sediu social în Craiova. După doi ani, firma ajunge să fie deţinută de o persoană din Olt, iar în 2009 societatea ajunge pe mâna bucureşteanului Ovidiu Andrei Ramba. În 2010, SC Rupiah SRL a preluat de la Primăria Slatina, condusă pe atunci de actualul ministru al Finanţelor, Serviciul de Sere şi Spaţii Verzi, în baza unui contract încheiat pe 30 de ani. Ulterior, SC Rupiah SRL a fost preluată de Rita Geanina Bobicu, fostă angajată a primăriei cu un salariu din care nu putea pune de-o parte suma uriaşă, de circa 18 miliarde de lei vechi, cu care a cumpărat părţile sociale ale lui Ramba.
Ovidiu Ramba este cel care controlează şi SC Plus Confort SRL Bucureşti, care în urmă câţiva ani, când primar al Slatinei era tot Darius Vâlcov, a „prins” un contract cu o valoare foarte mare pentru reabilitarea termică a blocurilor.
De asemenea, în dosarul în care Vâlcov este urmărit penal pentru trafic de influență, fiind acuzat că ar fi primit o șpagă de două milioane de euro de la administratorul SC Tehnologica Radion SRL, Theodor Berna, se regăsește și numele actualului director al Imobiliare Consloc, Lucian Șușală, pe vremuri șoferul primarului Darius Vâlcov, pus acum sub control judiciar.
Pe de altă parte, procurorii DNA au acționat la circa o lună după ce inspectorii antifraudă au luat la bani mărunți SC Rupiah SRL. Faptul că Direcția Generală Antifraudă Fiscală, aflată în subordinea ministrului Finanțelor, a ajuns să verifice această firmă a fost pus pe seama ideii că, în plin avânt al instituțiilor de forță din România, precum DNA, DIICOT, SRI etc., mai-marii zilei se rețin de la gesturi riscante. Într-o altă cheie, a fost vehiculată și ideea că asemenea acțiuni au rolul unei „curățiri”.
În aceeași perioadă, inspectorii antifraudă au „călcat” și SC Cafmin SRL Slatina, controlată de omul de afaceri Cristian Tomescu, și el audiat săptămâna trecută de procurorii DNA și pus sub control judiciar în dosarul în care ministrul Finanțelor este urmărit penal. SC Cafmin SRL este firma care i-a construit primarului Minel Prina casa ridicată nu demult în strada Popa Șapcă din Slatina.
Toate aceste date confirmă existența unui grup legat de interese comune și configurează ideea că procurorii DNA dețin cu mult mai multe informații decât cele care reies din dosarul în care au fost luate primele măsuri.
Nu o dată în spațiul politic local a fost vehiculată ideea că trecerea lui Vâlcov & Compania, în 2012, de la PDL sub umbrela PSD nu a fost generată de nemulțumirile clamate de demnitar la adresa Guvernului Boc, ci de dorința sa de ascensiune politică și administrativă care să îi confere puterea de care avea nevoie pentru disimularea unor lucruri din trecut.
Bai,Costele, tu esti cu doua feţe, ca şi Ponta.În interiorul ziarului la care lucrezi…….., IAR PE ON-LNE-UL TĂU EŞTI OBIECTIV…
ceea se scrie aici este real,au fost controlate si rupiah si cafmin (este foarte interesanta terminatia denumirii firmei,oare de ce ne aduce aminte???????),dar treaba e ca au fost anuntati si bobica si cristi din timp si s-au ascuns multe documente si alte lucruri.dar de asupra celor de la Antifrauda au fost serviciile care au stocat convorbiri importante,au fost si ascultari ambientale,iar acum se dau in gat unii pe altii,prina stie ce a scris pe mesele de la DNA si ce o sa mai scrie,susala la fel,chiar daca darius le-a promis ca nu va pati nimeni nimic.fiecare sa raspunda pentru ce a facut.